Stranci i dalje iznajmljuju na crno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic ovih ce dana pozvati sve zainteresirane institucije da bi se pronašlo zajednicko rješenje i plan mjera kojima bi se povecala kontrola stranih ilegalnih iznajmljivaca u Istri, izvijestila je predsjednica županijskog Odbora za gospodarstvo i turizam Alida Perkov.

Ona je još prije cetiri mjeseca na Županijskoj skupštini upozorila da i strani državljani iznajmljuju kuce i apartmane na crno te naglasila da se uvodenjem kontrole županijski prihodi mogu povecati naplatom poreza strancima koji iznajmljuju apartmane i kuce.

Perkov je apelirala na sve nadležne institucije da se ukljuce u prikupljanje podataka iz kojih bi se vidjelo koliko se stranaca u jeku sezone bavi iznajmljivackom djelatnošcu. Iako je još u studenom prošle godine donesen zakljucak kojim se prihvaca ta inicijativa, a pocetkom ove godine održan sastanak na kojem je zakljuceno da ce se iznijeti primjeri prakse u susjednim zemljama, konkretnih rješenja zasad nema.



Perkov tvrdi da još nema ni realnih procjena koliko stranih državljana u Istri iznajmljuje kuce ili apartmane, a da pritom ne placaju nikakva davanja i porez. Ona kaže da je osobito zanimljiv porecki obuhvat iznajmljivanja turistickih kapaciteta na crno.

- Turisti uredno prijavljuju svoj boravak i placaju pristojbe, ali prihod od iznajmljivanja, odnosno funkcioniranja tvrtke ili obrta, ostaje neobuhvacen, upozorava Perkov. Ona je zakljucila da se ova problematika ne može riješiti do ove sezone buduci da prethodno treba uskladiti niz zakona i podzakonskih akata iz podrucja ugostiteljstva.


Podijeli: Facebook Twiter