Stranačka iskaznica presudila u izboru ravnateljice?

Suzana Jašić o svemu je izvijestila Ministarstvo uprave i Vladin ured za udruge
Suzana Jašić o svemu je izvijestila Ministarstvo uprave i Vladin ured za udruge

Nije dugo trebalo da se podigne prašina oko imenovanja nove upraviteljice županijske Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a zahuktala se rasprava i na društvenim mrežama. Naime, ovih je dana Zakladna uprava na čelu sa šefom županovog kabineta Duškom Kišberijem jednoglasno odlučila da je upravo Helga Može Glavan najbolja kandidatkinja za to radno mjesto. Ona je visokopozicionirana članica vladajuće stranke u Istri i članica predsjedništva Kluba žena IDS-a. Njen je izbor potom potvrdio i župan Valter Flego, a u roku od mjesec dana to još treba verificirati i Ministarstvo uprave.

Ubrzo nakon odlaska bivše upraviteljice Kristine Bulešić koja je Zakladu vodila od osnivanja 2006. godine pa dala otkaz i okrenula se life coachingu, moglo se pretpostaviti da Zakladna uprava već ima svog kandidata. Zakladna uprava je zadovoljila formu, objavila je javni poziv, međutim teško se oteti dojmu da se, izuzev svoj "transparentnosti", sve odigralo po stranačkom ključu. Na to u otvorenom pismu istarskom županu i medijima upozoravaju odbijene kandidatkinje Suzana Jašić i Aida Bagić.

- Ne samo da smo zadovoljavale uvjete natječaja, već i mnogo više od toga. Obje smo veteranke civilnog društva u Hrvatskoj, s bogatim iskustvom rada u jačanju institucija, političkih procesa i javnih politika, kazala nam je Jašić koja je jedna od osnivačica i desetogodišnja voditeljica GONG-a. S druge strane, Aida Bagić bila je među osnivačicama nekoliko nevladinih organizacija, a radila je kao konzultantica i evaluatorica međunarodnih i hrvatskih razvojnih programa.

- Jedino što u našim životopisima nedostaje je članstvo u IDS-u. kazala je Jašić koja je o svemu zajedno s kandidatkinjom Aidom Bagić izvijestila i Vladin ured za udruge, Ministarstvo uprave i nacionalnu Zakladu za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Što na sve to kaže prvi čovjek Zakladne uprave Duško Kišberi i je li kod izbora Može Glavan presudila članska iskaznica? - U priloženoj dokumentaciji izabrana kandidatkinja nije navela da je članica IDS-a, odgovorio je Kišberi. Na upit znači li to da mu je nepoznato da pripadaju istoj stranci, kazao je da zna da je Helga Može Glavan u IDS-u. Kišberi pak tvrdi da otvoreno pismo nezadovoljnih kandidatkinja župan nije primio, poručivši kako nema namjeru s onima koji nisu odabrani polemizirati preko medija.

- Zakladna uprava se kod izbora vodila stručnošću, referencama i radnim iskustvom kandidata i sve je napravljeno u skladu sa zakonom, kazao je Kišberi.

Na svom Facebook profilu prozvana Helga Može Glavan istaknula je da je već neko vrijeme svjesna kako je članstvo u stranci dobar temelj za diskriminaciju, jer si, tvrdi, odmah okarakteriziran kao korumpirana, nekvalitetna i nestručna osoba. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter