Strana izaslanstva stižu u Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoka izaslanstva i strani gosti koji će nazočiti središnjoj proslavi ulaska Hrvatske u članstvo EU-a na Trgu bana Josipa Jelačića pristižu u Zagreb od subote, a najveći broj dolazaka očekuje se danas u popodnevnim satima.

Na proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bit će, prema ranijim najavama, 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, troje predsjednika parlamenata te brojni vicepremijeri, ministri i drugi gosti - ukupno oko 170 visokih gostiju. Dobar dio ih je tijekom popodneva doputovala u Zagreb, a neki su počeli stizati još u subotu.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u nedjelju popodne doputovali su u Zagreb.

U zagrebačku zračnu luku Pleso u ranim poslijepodnevnim satima doputovali što državnim zrakoplovima, a što komercijalnim letovima litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a nešto prije 12 doputovao je zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Prema materijalima koje su novinari dobili u press centru, strani gosti dolazit će do kasno navečer, a među posljednjima se očekuje slovački premijer Robert Fico koji bi zrakoplovom trebao sletjeti na Pleso u 22.25 sati.

Glasnogovornica Zračne luke Zagreb Lidija Capković izjavila je da se promet u zračnoj luci odvija normalno i da sve teče "kao po loju".

- Imamo 25 izvanrednih slijetanja i 55 redovnih, ali zaista sve ide onako kako smo samo mogli zamisliti. Najveći broj izvanrednih slijetanja očekuje se od 14.30 do 16.30, a u isto vrijeme je najintenzivniji i naš redovni promet, ali mi smo se dobro ekipirali, dobro pripremili i sve ide zaista bez ikakvih problema, kazala je Capković te dodala da se čini sve da bi putnici u redovnom prometu imali što manje teškoća.

Na proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bit će, prema najavama, 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, tri predsjednika parlamenata te brojni ministri i drugi gosti - ukupno oko 170 visokih gostiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter