Štrajkovi solidarnosti s pilotima i stjuardesama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa nastavili su danas sa štrajkom, podržavaju ih štrajkovima solidarnosti strojovođe i dio zaposlenika Zagrebačkog holdinga, a, suprotno najavama nekih medija, štrajku se nije pridružio Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja.

Kontrolori zračnog prometa normalno rade u Zagrebu i svim podružnicama, priopćila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe dodajući da nisu dobili nikakvu obavijest sindikata da će kontrolori zračnog prometa danas štrajkati u znak solidarnosti sa sindikatima u CA-u.

Predsjednica Sindikata kontrolora letenja Nataša Sumirat Adikusumah izjavila je da je njihov sindikat dao potporu pilotima i stjuardesama uz najavu štrajka solidarnosti, ali još nije utvrđeno kada će se i u kojem obliku održati taj štrajk.

Sindikati pilota i kabinskog osoblja, koji su u štrajku već treći dan, još nisu dobili poziv na nastavak razgovora s Upravom, koja im nudi na potpisivanje novi kolektivni ugovor. Ti sindikati odbijaju potpisati novi kolektivni tvrdeći da Uprava želi uštede predviđene programom restrukturiranja ostvariti na njihov račun (10 milijuna na primanjima pilota i stjuardesa, a milijun na svim ostalim zaposlenicima CA-e) te traže zadržavanje prava iz dosadašnjeg ugovora.

No, štrajk solidarnosti održat će Sindikat strojovođa Hrvatske koji je najavio da će od 12 do 14 sati zaustaviti sve vlakove u putničkom i teretnom prometu. Nakon 12 sati svi vlakovi trebali bi biti zaustavljeni u prvom idućem kolodvoru, koji bi trebali napustiti nakon 14 sati.

Zbog štrajka solidarnosti određeni broj vlakova neće voziti, dijelu vlakova bit će skraćena relacija putovanja, a dio vlakova krenut će sa zakašnjenjem. Očekuje se da će željeznički putnički prijevoz teći s poteškoćama tijekom cijelog dana, priopćio je HŽ Putnički prijevoz.

Detaljan popis vlakova koji neće voziti, vlakova koji će stajati u kolodvorima te onih koji će sa zakašnjenjem krenuti nakon 14 sati može se pronaći na internetskoj stranici www.hzpp.hr.

Štrajk solidarnosti već su održali članovi Novog sindikata i Nezavisnog sindikata zaposlenih Zagrebparkinga u Vodovodu i odvodnji, Tržnicama i Zagrebparkingu jutros između 7 i 10 sati.

Po riječima tajnika Novog sindikata Tomislava Kiša, u štrajku je sudjelovalo oko 700 zaposlenih u tim podružnicama Zagrebačkog holdinga, čija je Uprava tužila sindikate zbog nezakonitog štrajka.

U CA-u je danas pokrenuto anketno izjašnjavanje o pismu koje je jučer upućeno medijima, a u kojem se protiv štrajka izjašnjavaju "obični zaposlenici" CA-e.

"Mi, 'obični zaposlenici' CA-e, koji čine veliku većinu kompanije pokrenuli smo potpisivanje peticije protiv štrajka Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i Hrvatskih sindikata prometnih pilota. Peticija je pokrenuta jer želimo nastavak poslovanja CA-e i ne želimo postati dio velikog broja nezaposlenih građana u Hrvatskoj. U trenutku kada u Hrvatskoj građani štrajkaju jer ne primaju redovno plaću, naši kolege štrajkaju jer im prosječna primanja iznose i do 28.000 kuna", navode u pismu.

To je pismo Uprava postavila na intranet kompanije uz anketno pitanje kojim se zaposlenici mogu s "da" i ne" izjasniti podržavaju li zahtjev za prekidom štrajka.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je ponovno istaknuo da sindikati koji štrajkaju trebaju razgovarati s upravama tvrtki a ne resornim ministarstvom, te da nema odstupanja od planova restrukturiranja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter