Štrajkom glađu protiv suda u Strasbourgu

Eleonora Giulia Calvi (M. SARDELIN)
Eleonora Giulia Calvi (M. SARDELIN)

Eleonora Giulia Calvi, talijanska državljanka s prebivalištem u Novigradu, desetak je dana štrajkala glađu jer želi skrenuti pažnju javnosti i potaknuti raspravu na razini Europske unije zbog neravnopravnog položaja okrivljenika i djece žrtava, odnosno definicije žrtve na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Štrajk glađu je prekinula prije nekoliko dana iz zdravstvenih razloga, no nema namjere odustati od svog cilja.

Naime, Calvi se bori jer djeca oštećenika nemaju mogućnost žaliti se na presudu izrečenu u matičnoj državi. Na takav čin potaknula ju je pravomoćna presuda austrijskog suda u slučaju smrti njenog oca Alfreda Calvija u švicarskom St. Moritzu 1985. godine. Ona se u tom slučaju smatra žrtvom jer smatra da je presuda nepravedna.

Calvi je početkom ovog mjeseca od Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu dobila odbijenicu na žalbu u slučaju očeve smrti jer nije žrtva. Naime, njezina majka Helga Laner Calvi na austrijskom je sudu u Innsbrucku 1985. pravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda suprugu Alfredu Calviju. Smrt oca Alfreda, a ona slučaj smatra ubojstvom, Eleonoru opterećuje već gotovo tri desetljeća.

- Ubojstvo moga oca je stvar prošlosti. Ali moram kazati da je sve počelo 2007. kada sam dobila informacije da je tijekom procesa u Innsbrucku davne 1985. bilo nepravilnosti. Doduše, tada sam bila vrlo mlada i nisu mi dozvoljavali uvid u dokumentaciju.

Otkriveno je da je nestala određena kutija s dokumentima s austrijskog suda, a postoji sumnja da ima falsificiranih dokumenata s očevida i sudskomedicinske dokumentacije jer se ubojstvo dogodilo u mondenom odmaralištu. Radi se o ugledu turističkog središta kojemu nasilna smrt, odnosno ubojstvo nije u interesu, kaže Eleonora Calvi. (M. SARDELIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter