Štrajkaju djelatnici u francuskom zracnom prometu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kašnjenja i otkazivanja zabilježena su u ponedjeljak u francuskim zracnim lukama prvog dana štrajka koji je okupio sve sindikate zracnog prometa odlucne da se usprotive vladinu projektu koji još više sužava pravo na štrajk.

U zracnoj luci Paris-Roissy, uz letove koje je Air France preventivno otkazao, nekoliko otkazivanja u zadnji cas zabilježeno je prema Ženevi, Napulju, Istambulu i Riju.

Prema izvoru iz zracne luke, "125 otkazivanja predvideno je vec u nedjelju navecer na 1190 polijetanja i slijetanja u ponedjeljak", ali "još je teško predvidjeti što ce se dogoditi jer se moraju uzeti u obzir otkazivanja u zadnji cas".

Air France koji obavlja 50 posto letova u pariškim zracnim lukama Roissy i Orly predvida osigurati 80 posto kratkih i srednjih letova te 85 posto dugih letova, isticuci da "kašnjenja i otkazivanja u zadnji cas ostaju moguca".

Širina pokreta ovisit ce o mobiliziranju pilota.

U ponedjeljak ujutro ministar prometa Thierry Mariani kazao je da ce vlada ici "do kraja". "Pravo na štrajk još uvijek postoji, ali putnici konacno imaju neka prava".

Vladin nacrt predvida da se štrajkašima nametne obveza da se individualno izjasne 48 sati ranije. Namece i da kompanije obavijeste o predvidanjima u prometu 24 sata unaprijed.

Po sindikatima, taj ce nacrt, usvojen u sijecnju u skupštini, a koji treba biti razmotren 15. veljace u Senatu, de facto dovesti u pitanje pravo na štrajk.


Podijeli: Facebook Twiter