Štrajka gladu zbog stambenog problema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Halid Ajanovic zapoceo je u cetvrtak u 7 sati štrajk gladu u trošnoj kamenoj kucici u Jecima kod Petrovije u kojoj živi sa suprugom i cetvero djece u dobi od 11 do 20 godina. Nezadovoljan je, kaže, jer ga skoro deset godina Grad Umag ignorira i ne želi mu pomoci u rješavanju stambenog pitanja. Priznaje da vec nekoliko godina nelegalno živi u objektu bez struje i vode u vlasništvu Grada Umaga, s kojim nikada nije sklopio ugovor o zakupu.

- Dragovoljac sam i branitelj u Domovinskom ratu i štrajkat cu do kraja, dok mi Grad ne riješi problem. Puno su mi puta razni gradski procelnici i djelatnici obecavali pomoc, nikada ništa nije riješeno. Vec dvije godine pokušavam doci do gradonacelnika Vilija Bassanesea, ali dosad mu se nisam uspio ni približiti. Htio sam da mi Grad proda ovu kucicu u koju sam dosta uložio i uklonio s parcele više kamiona smeca, ali mi ne daju. Možda zato što postoji puno drugih zainteresiranih za nju koji, za razliku od mene, imaju nekakvu vezu. Ne znam što napraviti, ni koga bih više pitao za pomoc. Rekli su mi da ce ovu kucu srušiti jer je nelegalna, ali mi van iz nje ne idemo. Ne tražim ništa na poklon, samo da legaliziramo naš status u Jecima tako da nam Grad proda kucicu u kojoj živimo. Nadam se da ce se gradonacelnik udostojiti doci k nama i da ce se Ministarstvo branitelja pokrenuti i pomoci nam, kazao je Ajanovic, koji smatra da ga se sustavno diskriminira jer je islamske vjeroispovijesti.

Kaže da je njegov križni put zapravo poceo zbog problema sa susjedima, koji su mu lagali i izigrali ga. S njima je prije više godina potpisao ugovor o najmu kuce na godinu dana. Tvrdi da su mu iznajmili i trošnu kucicu - službeno je to štala - koja se nalazi odmah preko puta i u kojoj sada živi, ali mu pritom nisu kazali da nije njihova, vec gradska. Potom su susjedi tražili da otkupi njihovu obiteljsku kucu za 120 tisuca eura. Dio novca im je predao, ništa nažalost nije potpisao jer im je vjerovao, da bi nakon toga poceli problemi.

Ostao je bez novca, tužili su ga, a zatim iz drugog pokušaja deložirali. Novac koji im je dao nikada nije uspio vratiti. Stoga je bio prisiljen s obitelji preseliti se u štalu s dvorištem.

Grad: Objekt nije za stanovanje

S druge, pak, strane u Gradu kažu da obitelj Ajanovic bez pravne osnove koristi gospodarski objekt, tocnije štalu, doznajemo u razgovoru s dogradonacelnikom Maurom Jurmanom i višim savjetnikom gradonacelnika Nikom Cancarevicem, koji su Ajanovica primili prije više od mjesec dana. Naveli su da ta parcela k.c.br. 103/12 k. o. Petrovija nikad nije ni imala infrastrukturu (struju i vodu) koju on traži jer nema stambenu, vec gospodarsku namjenu. Odbacili su njegove optužbe da ga se diskriminira po nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi.
- Grad toj obitelji pomaže na više nacina. Ponudili smo mu više rješenja. Primjerice, da se javi na neki od natjecaja za prodaju gradskih nekretnina koje Grad stalno raspisuje. Gradske službe su mu posljednjih godina više puta predlagale što da ucini, ali on nikada nije podnio zahtjev za dodjelu gradskog socijalnog stana, niti za kupnju stana iz programa poticajne stanogradnje (POS). Na potonjem bi sigurno dobio puno bodova jer obitelj ima šestero clanova. Njegov potez doživljavamo kao pritisak jer ocito želi samo tu nekretninu u Jecima koju mu Grad - i da želi - ne može dati. Naime, vec godinama su u Petroviji u tijeku nove katastarske izmjere zbog kojih se ništa ne može graditi, niti išta ciniti, objasnio je dogradonacelnik. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANCIC)

OPŠIRIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter