Štrajk uspio, profesori zahvalni roditeljima


Sudeći po praznim školskim klupama u pulskim srednjim i osnovnim školama, najavljeni štrajk prosvjetara je uspio. U školama koje smo danas obišli, na nastavu je stigla tek nekolicina učenika, a velika većina profesora i nastavnika bila je u štrajku.

Na hodnicima je vladao muk, a jedini žamor čuo se iz zbornica gdje su se već oko sati okupili profesori u štrajku kako bi održali sastanke sa sindikalnim povjerenicima.

Obišli smo osnovne škole Centar, Tone Peruška, pulsku Gimnaziju, kao i pulsku Strukovnu školu te Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Tanja Carić, ujedno i povjerenica u Gimnaziji potvrdila je da su  u toj školi svi profesori bili u štrajku a radilo je samo administrativno osoblje.

- Od učenika nitko nije došao jer na sreću oni su već dovoljno zreli da znaju da ako profesori štrajkaju, nemaju što raditi u praznoj školi. Naravno, nismo učenicima davali nikakve upute i s veseljem mogu reći da nam zadnjih godina podrška roditelja iznimno raste jer i sami shvaćaju u kojim se problemima općenito nalazi obrazovanje i to ne samo vezano uz plaće, istaknula je Carić.

- Mi smo već godinama prvi koji prihvaćamo sva rezanja i jako smo socijalno osjetljivi, no budući da nam je već nekoliko puta obećano da ćemo biti prvi na redu kada bude novca, naravno da se sada osjećamo prevareno, kazala je Carić, dodajući da zasad još nema nikakvih najava što će se događati u ponedjeljak i hoće li se preko vikenda postići dogovor s ministarstvom.

Nastava nije održana niti u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, čija je ravnateljica Orhideja Petković istaknula da je na nastavu stiglo devetero učenika, a od ukupno 73 zaposlenika, u toj školi radilo svega njih 13. Ravnateljica je navela da postoje naznake da bi u ponedjeljak sindikati trebali postići dogovor s ministrom Vedranom Mornarom. 

Sindikalna povjerenica u pulskoj osnovnoj školi Centar Ljiljana Glad Percan potvrdila je da se štrajku odazvalo 80 posto djelatnika, dodajući da je na nastavu došlo svega troje učenika.  "Zasad još ne znamo kako će se stvari odvijati te očekujemo da će se preko vikenda na razni središnjica dati daljnji naputci", rekla je Glad Percan. Ravnateljica škole Centar Melita Milić veli da su učenici koji su stigli na nastavu bili zbrinuti, a normalno je funkcionirao i produženi boravak. 

Prazne klupe zatekli smo i u Osnovnoj školi Tone Peruška čiji je ravnatelj Kristijan Cinkopan potvrdio da je od 40-tak djelatnika, njih 16 odlučilo raditi. "Profesori koji nisu u štrajku, održali su po svom uobičajenom rasporedu nastavu, a mogu potvrditi kako su se roditelji solidarizirali s učiteljima i hvala im na tome jer u ovim bi uvjetima bilo teško organizirati nastavu", rekao je Cinkopan dodajući da je u tu školu došlo desetak učenika.

Pred pulskom srednjom Strukovnom školom zatekli smo učenice prvog razreda koje su na nastavu stigle iz Poreča gdje žive. Vele nam da im je prvotno rečeno da trebaju ujutro doći, da bi ih potom sve uputili kućama. Zadovoljni odazivom su i predstavnici sindikata u Istri koji zahvaljuju roditeljima koji su im dali podršku te nisu djecu slali u škole.

Županijski povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja Vladimir Milošević u trenutku našeg razgovora imao je obrađeno 80 posto škola. Kazao je da u školama zaposleno ukupno 2.111 osoba, a od toga je 1.315 članova sindikata. 

- U štrajku je bilo 1.035 članova sindikata i još 1.272 zaposlenika koji su se priključili, što bi u postocima značilo da je 60 posto učitelja štrajkalo u istarskim osnovnim školama, kazao je Milošević i dodao da je mnogo škola imalo stopostotni odaziv, poput škola u Raši, Žminju, Poreču, Pazinu.

Povjerenik nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Ante Matan koji okuplja članove na pulskom Sveučilištu, kazao je da je većina članova njihovog sindikata u štrajku, međutim zadnji ispiti i obrane diplomskih radova su ipak održani kako se ne bi nanijela šteta studentima. Matan je ujedno potvrdio  da je jučer stigla i uputa ministarstva da se elektronskim putem vrši provjera tko je sve u štrajku, na radnom mjestu ili bolovanju, ocijenivši to pokušajem zastrašivanja.

Županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Tanja Carić pak veli da su se njihovi članovi sto posto priključili štrajku, a što se tiče zaposlenih u srednjim školama, štrajkalo je nešto više od dvije trećine zaposlenih.

- Sve 22 ustanove u kojima postoji sindikat su bile u štrajku. Samo jedna škola u Istri je normalno radila, a to je Strukovna škola Eugen Kumičić Rovinj. U deset škola uopće nije bilo nastave, dok je u sedam škola radilo dva do četiri profesora, no nije bilo učenika pa nastava nije održana, rekla je Carić i zaključila da se u četiri škole radilo djelomično. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimio Neven LAZAREVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter