Štrajk u zdravstvu nezakonit?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štrajk dijela liječnika i medicinskih sestara, koji je najavljen za drugu polovicu rujna mogao bi biti nezakonit, to nam tvrdi nekolicina pravnika koji proteklih tjedana promatraju što se u sustavu zdravstva zbiva kada je riječ o pregovorima za novi kolektivni ugovor. Cijela situacija oko pregovora u zdravstvu više je nego kaotična, i zapravo se čini, da nitko od sudionika tog procesa nije siguran što mu je i kako činiti.

Ni sami sindikati u sporu s Vladom - liječnički sindikat te strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara - očito nisu na čistu sa svojom situacijom. Štrajk najavljuju dulje od mjesec dana, pa su tako sestre već u tri navrata obznanile odluku o štrajku. Prvi put je štrajk najavljen i prije no što su reprezentativni sindikati u sustavu zdravstva sjeli za stol s poslodavcem i otvorili pregovarački proces.

A taj proces, zapravo, nije niti započeo. Na dva održana sastanka pregovaračkih odbora nije se niti počelo razgovarati o predmetu pregovora - kolektivnom ugovoru. Dvije strane nisu dogovorile niti protokol o pregovaranju, a sindikati u sporu na drugom su pregovaračkom sastanku zatražili "stanku u pregovorima" radi pokretanja postupka mirenja.

U odnosu na dosadašnju praksu ta formulacija dosta je neuobičajena. No, poslodavac, a to je u ovom slučaju Vlada, odlučio se "ne talasati" pa je sa sindikatima proveden postupak mirenja. Ocjenjuje se i kako dva sindikata vjerojatno neće stupiti u štrajk temeljem tog neuspjelog postupka mirenja. Jedan od razloga je i to što se o konkretnoj materiji, dakle sadržaju kolektivnog ugovora, zapravo nije niti počelo pregovarati. S druge strane, bude li u naredna dva tjedna sazvan sastanak pregovaračkih timova i na tom sastanku sudjeluju i sindikati u sporu s Vladom to bi značilo da oni odustaju od najavljenih akcija i vraćaju se za stol.

Dakle, u toj situaciji ne bi mogli štrajkati temeljem propalog postupka mirenja, odnosno štrajk bi bio nezakonit. (G. GALIĆ/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter