Štrajk u Vecernjem listu 23. ožujka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je propao postupak mirenja, Skupština sindikata "Vecernjeg lista" na današnjoj je sjednici odlucila da štrajk u "Vecernjem listu" pocne 23. ožujka, priopcio je veceras predsjednik podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u "Vecernjem listu" Anton Filic.

"Vecernjakovci" su se odlucili za štrajk zbog odbijanja Uprave da potpiše Kolektivni ugovor i drasticnog smanjivanja stecenih kolektivnih prava zaposlenika (minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božicnica, uskladivanje place s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoci...), istice se u priopcenju.

Anketi o štrajku, koju je prije toga organizirao Sindikat i koja je bila podloga za odluku Skupštine, pristupilo je 75 zaposlenika. Njih 64 ili 85 posto izjasnilo se za štrajk, navode iz sindikata.

Zaposlenici "Vecernjeg lista" smatraju da je ukidanje Kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija i da se naš vlasnik, austrijska Styria, takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji. Ukidanjem prava iz Kolektivnog ugovora šalje se loša poruka hrvatskoj javnosti i našim citateljima koji se mogu zapitati: kako ce se oni boriti za prava malog covjeka - za što se zalaže Vecernji list - ako se nisu uspjeli izboriti niti za svoj Kolektivni ugovor", rekao je predsjednik podružnice SNH-a u "Vecernjem listu" Anton Filic.

"Sužavanje radnih prava neminovno se odražava na medijske slobode i slabi poziciju svakog novinara i urednika spram zahtjeva javnosti i uloge medija u demokratskom društvu. Takva situacija ruši ugled i imidž "Vecernjeg lista" i jako šteti poziciji naših novina", istice Filic te dodaje kako je i u Zakonu o radu navedeno da "svrha Sindikata mora biti sklapanje kolektivnih ugovora".


Podijeli: Facebook Twiter