Štrajk u Qantasu prizemljio 70.000 putnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 70.000 klijenata australske tvrtke Qantas blokirano je u nedjelju u zracnim lukama Australije, Europe ili SAD-a nakon odluke zrakoplovne tvrtke da zadrži na tlu sve svoje avione zbog sukoba koji potresa njezinu djelatnost vec tjednima.

Svi letovi tvrtke otkazani su od subote ujutro. Zaposlenicima koji sudjeluju u socijalnom prosvjedu bit ce zabranjen pristup tvrtki od ponedjeljka ujutro što primorava Qantas da "zadrži sve svoje avione na tlu" do rješenja sukoba, objavila je tvrtka.

U nedjelju je sazvana arbitražna instanca na inicijativu australske vlade kako bi se "okoncao socijalni pokret i došlo do rješenja problema", kazala je premijerka Julia Gillard.

Ta bi instanca mogla obustaviti štrajk na tri mjeseca kako bi se omogucilo održavanje novih pregovora ili naredilo konacno rješenje sukoba. Gillard se založila za konacno rješenje koje bi omogucilo Qantasu da funkconira "sa sigurnošcu".

Njegovi tehnicari, osoblje na tlu i piloti zahtijevaju povecanje placa i osporavaju plan restrukturiranja Qantasa koji svoje medunarodne djelatnosti želi koncentrirati na podrucje Azija-Pacifik.

Proizvoljno usporavanje radnog ritma te odbijanje tehnicara održavanja da rade dodatno uzrokovali su zadnjih tjedana sve veca kašnjenja koje tvrtka više ne može sustici, objavila je uprava u petak.


Podijeli: Facebook Twiter