Štrajk: U pulskoj bolnici radile sve ambulante

Ispred Mornaričke bolnice okupilo se 20-ak liječnika i medicinskih sestara (N. LAZAREVIĆ)
Ispred Mornaričke bolnice okupilo se 20-ak liječnika i medicinskih sestara (N. LAZAREVIĆ)

Prvog dana štrajka 30-40 pulskih liječnika i medicinskih sestara izrazilo je svoje nezadovoljstvo, okupivši se jutros ispred bolničkih zgrada na obje lokacije, ali su naručeni pacijenti u specijalističkim ambulantama poslije toga primani na preglede. Neki su od njih dan prije telefonom provjerili hoće li raditi poliklinike i rečeno im je da dođu. Hospitalizirani pacijenti i oni na hitnom traktu ionako štrajk nisu ni smjeli osjetiti; svi su radili svoj posao.

Prema riječima sanacijske upraviteljice pulske Opće bolnice dr. sc. Irene Hrstić, štrajkalo je jedan posto zaposlenika, deset liječnika i četiri sestre, od onih koji su danas bili u smjeni.

- Sve su ambulante primale naručene pacijente, nijedan nije vraćen. Svi su pacijenti pregledani, ili u redovnoj ili u hitnoj ambulanti, nitko nije vraćen doma. I idućih dana dok bude trajao štrajk organizirat ćemo posao na isti način, kaže sanacijska upraviteljica dr. Hrstić koja je danas obavljala u gastroenterološkoj ambulanti svoj redovni liječnički posao.

A pacijenti, kako koji, neki podržavaju štrajk liječnika i sestara, poput gospođe Radmile Starčević koja je sišla s odjela kirurgije da bi im iskazala podršku, dok im je drugi gospodin u prolazu dobacio "Hote delati pa će vam biti bolje".

Vesna Miljanović iz Pule, koja je pred kirurškom ambulantom čekala da joj nakon šest tjedana skinu gips s noge, i sama zdravstvena radnica, podržava kolege i kaže da je najveći problem u zdravstvu manjak medicinskog osoblja, zbog čega su preopterećeni i gomilaju im se prekovremeni sati. Nije previše optimistična što se tiče rezultata štrajka, "s obzirom na dosadašnja iskustva sa štrajkovima u Hrvatskoj…"

Gospođa Matić, koja je do urološke ambulante dopratila supruga nakon noći provedene na hitnom traktu, jer je imao temperaturu, a dan prije je otpušten iz bolnice, nikako ne podržava štrajk. Kaže da prvo treba pitati čelnika Sindikata liječnika dr. Ivicu Babića "zašto ima plaću 30-ak tisuća kuna, kako sam pročitala na jednom portalu, a naša je kćerka medicinska sestra i znamo kolika je njezina plaća".

Prema riječima dr. Edoarda Giudicija, čelnika pulske podružnice Sindikata liječnika, liječnici prosvjeduju prvenstveno zbog toga što jedan strukovni sindikat, onaj koji vodi Spomenka Avberšek, donosi odluke o njihovim plaćama. "Jeste li sigurni zove li se naš ministar Rajko ili Ranko. Meni se ipak čini da je Ranko, jer nas tretira kao da smo kriminalci", zaključio je dr. Giudici. (D. PALIBRK; snimio N. LAZAREVIĆ)

Pritisak na štrajkaše

Svi ravnatelji bolnica koji rade pritisak na štrajkače bit će prijavljeni i novčano kažnjeni, poručila je danas predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak ustvrdivši kako se prvog dana štrajka u bolnicama provodi "neizdrživ pritisak i teror" nad njihovim članstvom.

Nedopustiv je takav mobing u jednoj uljuđenoj državi, rekla je Prašnjak na konferenciji za novinare dodavši kako je to podsjeća na "diktaturu koja se provodila u Sovjetskom Savezu". Pojedini ravnatelji bolnica samovoljno tumače zakon i naputke Ministarstva zdravlja, postrojavaju sestre i traže da popisuju štrajkaše imenom i prezimenom, prijeteći raskidom ugovora o radu, rekla je Prašnjak, no odbila je precizirati o kojim se zdravstvenim ustanovama radi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter