Štrajk u Puli najvjerojatnije 8. srpnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štrajk na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli, kao i u ostalim ustanovama u Hrvatskoj koje su spremne štrajkati, najvjerojatnije ce poceti dva dana nakon štrajka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

- Zbog složenosti procedure najave štrajka dogovoreno je da je jednostavnije da ostale ustanove u štrajk krenu najranije 48 sati kasnije, dakle od petka, 8. srpnja, saznajemo od clanova sindikata Akademska solidarnost u Puli. Naime, prema Zakonu o radu, postupak mirenja nije potreban jer se štrajk pokrece kao štrajk solidarnosti.

Neovisno o sindikalnim odlukama, zasad su tri fakulteta Sveucilišta u Zagrebu - Medicinski, Pravni i Filozofski - donijela odluku kojom se najavljuje obustava studijskog procesa kao mjera otpora nametanju prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveucilištu, koji je Vlada poslala u saborsku proceduru. Filozofski fakultet je najavio i konkretan datum obustave održavanja ispita, konzultacija, obrane diplomskih radova i ostalih radnih obaveza za 6. srpnja.

Vjeruje se da ce na slican nacin reagirati i senat Sveucilišta u Zagrebu, cija se sjednica održava u utorak, 5. srpnja. Ukoliko senat donese takvu odluku, štrajk ce podržati citavo zagrebacko sveucilište.

U Akademskoj solidarnosti u Puli isticu da su u tijeku dogovori oko nacina provedbe štrajka na pulskom sveucilištu. Najveci broj profesora koji je spreman na štrajk dolazi s Odjela za humanisticke znanosti, gdje je vecina zaposlenika potpisom Inicijative Akademske solidarnosti istupila protiv novih zakona i najavila štrajk, a u meduvremenu se gotovo polovica zaposlenika uclanila u novoosnovani sindikat Akademska solidarnost.


Podijeli: Facebook Twiter