Štrajk solidarnosti - nelegalan!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Štrajkovi solidarnosti su štrajkovi u kojima njihovi sudionici nemaju posebni zahtjev, vec se pridružuju zahtjevu sudionika nekog drugog primarnog štrajka", kaže Zakon o radu u kojem smo pokušali potražiti odgovore na neka od kljucnih pitanja vezanih uz štrajk komunalnih službi. Naime, Herculanea je pokrenula primarni štrajk, a podršku im kroz štrajk solidarnosti pružaju djelatnici Pulaprometa i Javne vatrogasne postrojbe.

U tome na prvi pogled nema ništa sporno, no da to možda i nije tako, najbolje govori clanak 4.3 Zakona o radu. U obrazloženju tog clanka piše da "za štrajk solidarnosti Zakon o radu ne propisuje nikakve posebne uvjete, osim da taj štrajk ne smije zapoceti prije nego isteknu dva dana od pocetka štrajka u ciju je potporu organiziran".

S obzirom na to da je u ovom slucaju eklatantno došlo do kršenja Zakona o radu, postavlja se pitanje je li štrajk solidarnosti uopce legalan, a pitanje je i je li legalan štrajk u Herculanei. Naime, kao što kaže Zakon, štrajk je nedopušten ako su povrijedene odredbe kolektivnog ugovora ili pravila sindikata, a sudeci po stavci iz kolektivnog ugovora Herculanee, a koja se odnosi na "novcani dodatak za Božic", vrlo je vjerojatno da je do kršenja kolektivnog ugovora došlo.

Naime, u kolektivnom ugovoru Herculanee piše da ce poslodavac radnicima za Božic isplatiti prigodni novcani dodatak sukladno mogucnostima. Poanta cijele price oko božicnica jest da su one u slucaju Herculanee definirane iskljucivo kao mogucnost, a ne kao zajamceno pravo. Takoder, u kolektivnom ugovoru nije definirano u kojim sve slucajevima božicni dodatak nece biti isplacen, vec je jasno receno da ce to biti ucinjeno u skladu s mogucnostima. A taj je pojam vrlo rastezljiv.

Zakon kaže i da se radniku može izvanredno otkazati radni odnos ako je sudjelovao u štrajku koji nije organiziran u skladu sa zakonom, a pokaže li se da je štrajk doista bio nezakonit, realno se otvara i pitanje mogucih otkaza radnicima, kako onima u primarnom, tako i onima u štrajku solidarnosti. Sudeci prema još uvijek važecem Zakonu o radu, poslodavac ce na to imati mogucnost i pravo.(D. BAŠIC PALKOVIC)

INTEGRALNU VERZIJU OVOG TEKSTA DONOSI GLAS ISTRE U UTORAK


Podijeli: Facebook Twiter