Štrajk službenika europskih institucija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Dio službenika europskih institucija štrajkao je u četvrtak u Bruxellesu prosvjedujući protiv prijedloga za smanjenje troškova za administraciju u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom okviru Europske unije.

"Predviđena smanjenja troškova za administraciju su tolika da institucije neće moći obavljati svoju ulogu predviđenu europskim ugovorima ni provoditi odluke Vijeća i još manje privući kompentetno osoblje, poštujući zemljopisnu ravnotežu", kaže se u priopćenju sindikata službenika u Vijeću EU-a.

Prema predstavnicima sindikata, štrajku se odazvalo između 80 i 90 posto službenika u Vijeću EU-a, dok je u Komisiji odziv puno manji.

Sindikati ističu da cijeli proračun EU-a košta svakog svakog građanina samo 67 eurocenti dnevno. Na troškove amdinistracije otpada šest posto europskog proračuna, što je oko osam milijardi eura godišnje, od čega je polovica za plaće. Oko 1,2 milijarde troši se na mirovine.

 U Europskoj uniji trenutačno se vodi oštra rasprava o Višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je za 22. i 23. studenoga izvanredni summit na kojem bi se trebao postići dogovor o tom pitanju.

Europska komisija je u svom prijedlogu proračuna za sedmogdišnje razdoblje predvidjela milijardu eura ušteda na troškovima za administraciju, ali neke zemlje članice traži da se to smanji čak za 15 milijardi eura.

Štrajk službenika europskih institucija ne nailazi uvijek na potporu šire javnosti, koja ih smatra priveligiranom klasom u vremenima krize. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter