Štrajk slovenske policije - gužve na granici?

Granični prijelaz Kaštel (J. PREKALJ)
Granični prijelaz Kaštel (J. PREKALJ)

Slovenski policajci od petka zaoštravaju svoj štrajk najavljujući potpuni i detaljni pregled putnika na granicama, što bi i na granici s Hrvatskom moglo stvoriti kilometarske kolone i dodatnu nervozu u jednom od udarnih vikenda u ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

Slovenski policijski sindikat namjerno je odlučio zaoštriti štrajk na vrhuncu turističke sezone, kada su gužve na granicama najveće, kako bi i time napravili dodatan pritisak na vlast od koje ultimativno zahtijeva povećanje policijskih plaća za deset posto. Odlučili su doslovno provoditi zakon koji omogućava pregled putnika koji inače traje minutu ili dvije produljiti na pola sata. Policajci u štrajku pripremili su letak za strane putnike koje će na granici obavještavati "u kakvoj državi žive": u državi u kojoj ne postoji vladavina prava, koja je vodeća na svijetu po korupciji i u kojoj sudovi svoje odluke donose pod političkim pritiskom.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Gregor Virant štrajk policajaca smatra "nepotrebnim" i "neprimjerenim", a policiji je već izdao nalog da se usprkos štrajku rad mora nastaviti, jer na granici "ne smije doći do stvaranja kolona". Zahtjevu sindikata o većim plaćama ne može udovoljiti, jer bi to "neizostavno vodilo u bankrot proračuna". (D. R.)


Podijeli: Facebook Twiter