Štrajk radnika u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici diljem Italije krenuli su u utorak u štrajk dok vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija pokušava osigurati parlamentarnu potporu za paket oštrih mjera štednje.

Ocekuje se da ce osmosatni štrajk koji je sazvao CGIL, najveci talijanski sindikat, izazvati probleme u javnom prijevozu i u zracnom prometu.

Štrajk, sazvan u znak prosvjeda zbog mjera kojima je cilj uštedjeti 45,5 milijardi eura, poklopio se s otvaranjem rasprave u Senatu za koju se vlada nada da ce iznjedriti brzo odoborenje paketa koji zatim ide u donji dom parlamenta.

U neuobicajenoj izjavi koja je naglasila težinu situacije nakon prodaje talijanskih obveznica u ponedjeljak, predsjednik Giorgio Napolitano je rekao da je potrebna hitna akcija da bi se vratilo povjerenje u javne financije i dodao je da je pozvao sve stranke da ne blokiraju mjere koje su potrebne za vracanje vjerodostojnosti.

On je rekao da je vrijeme da se uvedu mjere koje ce ojacati ucinkovitost i vjerodostojnost paketa oštrih mjera štednje usvojenog u parlamentu prošlog mjeseca. Taj paket se trenutno revidira.


Podijeli: Facebook Twiter