Štrajk radnika Konstruktora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak radnika splitskog Konstruktora jutros je započelo štrajk na gradilištu Sirobuja, a pridružili su im se i radnici te tvrtke na drugim gradilištima u Hrvatskoj. 

Traže da im se isplati šest plaća, regresi, otpremnine te da im Uprava uplati doprinose za zadnje dvije godine ili da se proglasi stečaj poduzeća.

Više od tisuću radnika Konstruktora diljem Hrvatske posljednjih mjeseci živi u teškim uvjetima, a u nedostatku plaće im pomažu roditelji i obitelj, zbog čega su i stupili u štrajk. "Bilo nam je obećano da će nam plaća biti uplaćena do petka, ali to se, kao što smo i očekivali, nije dogodilo. Današnjim štrajkom želimo da i javnost čuje što se događa", kazao je Elis Jonjić, jedan od radnika tog posrnulog poduzeća.

Dodao je da su se radnici Konstruktora na Sirobuji jutros počeli učlanjivati u Sindikat građevinara Hrvatske jer, kako veli, njihov Nezavisni građevinski sindikat ništa ne radi za zaštitu radnika.

Konstruktorovi radnici su dodali da im je krivo što stotinjak inženjera tog poduzeća nije stupilo u štrajk zajedno s njima, iako su u načelu zadovoljni odazivom.

Njihov prosvjed održan u srijedu pred zgradom uprave u središtu grada, kada ih se okupilo pedesetak, očito nije pomogao da dobiju ono što im je obećano - do proteklog petka uplata jedne plaće te do sredine studenog još dvije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter