Štrajk prosvjetara nastavlja se i u ponedjeljak

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Štrajk prosvjetara nastaviti će se i u ponedjeljak, potvrdio je istarski povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja Vladimir Milošević i povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Tanja Carić. Oboje su naglasili da su obavijestili svoje članove  o tome da se nastava u istarskim školama ni u ponedjeljak neće održati, dodajući kako je za ponedjeljak u 15 sati, zakazan sastanak pregovaračkog odbora u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te bi se tek tada trebalo znati hoće li se štrajk i dalje nastaviti.

Najviše su zbunjeni roditelji koji nemaju nikakvih potvrda o tome da li da u ponedjeljak šalju djecu u škole, a nitko ne zna ni hoće li učenici koji ostanu kod kuće  dobiti neopravdane sate. Također, na web stranicama istarskih srednjih i osnovnih škola nema  nikakvih uputa za roditelje i učenike, pa će na kraju sami roditelji morati procijeniti i preuzeti "odgovornost" hoće li djecu poslati u školu.

Podsjetimo, ministar Vedran Mornar prethodno je rekao kako djeca neće dobiti neopravdane sate,  da bi se potom predomislio i kazao da "ako se od sljedećeg tjedna pokaže da neka škola radi, svatko tko ne dođe dobit će neopravdani".

Ovakve njegove izjave, sindikalna povjerenica u pulskoj Gimnaziji Tanja Carić ocijenila je kao pokušaj zastrašivanja, ponajviše učenika, ali i kao vršenje pritiska na kolebljive štrajkaše.

- Očito je da je ministar demantirao sam sebe. To je  prljava igra, kazala je Carić. Županijski povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja Vladimir Milošević kazao je da je prvi korak već napravljen, jer kako je rekao, iz ministarstva je stigla obavijest o nastavku pregovora vezanih uz promjenu kolektivnog ugovora. Niti on nije želio sugerirati roditeljima što da čine, kazavši da to moraju sami procijeniti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter