Štrajk Lufthansinih pilota pogodio 425.000 putnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suočena s najvećim štrajkom u svojoj povijesti koji su pokrenuli piloti, njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa u srijedu je otkazala gotovo sve letove za srijedu, četvrtak i petak, što će pogoditi oko 400.000 putnika.

Štrajk, organiziran na inicijativu najmoćnijeg sindikata pilota Cockpit, prisilio je tu njemačku tvrtku, njezinu službu Lufthansu Cargo i Germanwings da otkažu oko 3.800 letova. 

Iz uprave tvrtke kažu kako se do subote ne nadaju nijednom polijetanju ili slijetanju Lufthansinih zrakoplova. "Za vrijeme štrajka nema pregovora. Polazim od načela da ćemo kad štrajk završi nastaviti razgovor", rekao je na konferenciji za novinare predstavnik Lufthanse Werner Knorr.

Ukupno će 425.000 putnika biti pogođeno štrajkom, a financijski trošak bit će milijunski, procijenila je uprava najjače njemačke zrakoplovne tvrtke. "Ekonomske posljedice ovoga štrajka već su ogromne", istaknuo je Knorr. 

Stanje u zračnoj luci u Frankfurtu, prvoj u Njemačkoj i trećoj u Europi, još uvijek je mirno, pošto je Lufthansa prethodno informirala svoje putnike o štrajku te im savjetovala alternativne mogućnosti putovanja. 

Štrajk se događa u jednom od najlošijih trenutaka za tvrtku, odnedavno angažiranu na restrukturiranju zbog sve snažnije konkurencije na tržištu. 

Sindikat traži da se zadrži mogućnost odlaska u prijevremenu mirovinu s navršenih 55 godina života, dok uprava tvrtke od 2017. želi dobnu granicu povećati na 60 godina. Istodobno zaposlenici žele razgovarati i o revalorizaciji plaća. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter