Štrajk i na pulskom sveucilištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štrajk se sprema i na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli. Nakon što su nedavno na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predstavnici inicijative Akademska solidarnost i novoosnovanog Sindikata visokog obrazovanja i znanosti istoimenog naziva "Akademska solidarnost" najavili da ce štrajkati ukoliko kontroverzni zakoni o visokom obrazovanju, sveucilištu i znanstvenoj djelatnosti krenu u saborsku proceduru, isto su najavili i predstavnici pulske podružnice ovog sindikata.

- Ako ovakav paket prijedloga zakona iz Vlade krene u Sabor, akademski radnici ce putem toga sindikata stupiti u štrajk za slobodnu znanost, slobodna sveucilišta i slobodno visoko obrazovanje, možda i posljednje javne prostore slobode u društvu kojem se uporno namecu kriteriji iskljucivo jedne moguce socioekonomske paradigme, istaknuli su u svojem priopcenju predstavnici pulske podružnice koji zajednicki istupaju buduci da je sindikat ustrojen na nacelima direktne demokracije, svi su clanovi ravnopravni te ne postoji predsjednik.

Napominju da su najspornije tocke iz prvog prijedloga zakona ostali i u novim prijedlozima, odnosno znanost, visoko školstvo i sveucilišta podvrgnuta su komercijalizaciji, privatizaciji i politickom utjecaju, a takoder ostaju programski ugovori, upisnine i preustroj upravljanja sveucilištima.

- Posljedice provodenja ovih zakona bit ce znacajne za akademsku zajednicu, ali i za društvo uopce. Ako samo vlast i gospodarstvo budu odlucivali koje je znanstveno podrucje znacajnije, a izmedu znacajnije i isplativije u ovom je slucaju moguce staviti znak jednakosti, dovodi se u pitanje opstanak citavih znanstvenih podrucja. Znanost i visoko obrazovanje ovakvim se prijedlozima, umjesto prostora zajamcene slobode istraživanja i slobodne razmjene znanja, svode na servis za kratkorocne i promjenjive interese politike i tržišta, napominje se u priopcenju.

U listopadu prošle godine prve verzije spornih zakona odbacila je cijela akademska zajednica, a protiv izmijenjenih nacrta vec se negativno ocitovalo nekoliko institucija. Povlacenje iz daljnje procedure novih prijedloga zakona dosad su zatražili dekani svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj, Pravni fakultet u Zagrebu, Filozofski fakultet u Splitu te Institut za etnologiju i folkloristiku Na pulskom Sveucilištu Senat se još nije ocitovao. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter