Štrajk: Hladni pogon u ortopedskoj i ORL ambulanti

Pred općom kirurškom ambulantom bila je velika gužva, dok sestre nisu rasporedile pacijente (Danilo MEMEDOVIĆ)
Pred općom kirurškom ambulantom bila je velika gužva, dok sestre nisu rasporedile pacijente (Danilo MEMEDOVIĆ)

U pulskoj Mornaričkoj bolnici jutros je najveća gužva bila pred šalterom kirurške poliklinike. Neki u gipsu, neki s kompletiranim nalazima za prijem u bolnicu, većina nestrpljiva, dok nisu izašle sestre i preraspodijelile ih - tko čeka za torakovaskularnu kirurgiju, neka ide pred ambulantu, a svi hitni neka se jave na hitni trakt, kamo su poslali i gospođu Luciju iz Pule.

Nije ništa hitno, kaže, ali joj već šest mjeseci otječe noga i naručena je na pregled ortopeda. "Samo da nam kažu da li da čekamo ili ne, da nam daju novi termin, da znamo, da ne stojimo bez veze", kaže gospođa Lucija.

Na hitnom traktu čekaonica popunjena, sestra kaže da im šalju pacijente iz ambulanti, a da im to nitko nije najavio, pa nisu ništa više ekipirani nego inače. Čekat ćemo, kažu pacijenti, samo da nas prime. "Imaju pravo štrajkati, ali to već predugo traje. Trebali bi se oni gore već dogovoriti, a ne da mi ispaštamo", komentiraju neki.

- Nema znakova pooštravanja dojma štrajka. Sve poliklinike rade, osim hladnog pogona u ortopedskoj ambulanti i na ORL-u, gdje se trijažom utvrđuje jesu li pacijenti hitni ili ne, i nehitni se prenaručuju. Hitni trakt smo pojačali jednim ortopedom, kaže dr. sc. Irena Hrstić, sanacijska upraviteljica pulske bolnice. Nema, kaže, kritičan broj liječnika u štrajku da bi morala imenovati izvršitelje poslova, a svakodnevnom reorganizacijom već deset dana uspijevaju obaviti 70 do 80 posto usluga.

Na internističkoj poliklinici čekaonica poluprazna, što i nije uobičajena slika. Na šalteru nam potvrđuju da svi naručeni pacijenti dolaze na preglede, da će svi biti i pregledani. Radi i pulmološka ambulanta, a gospodin koji je došao po holter kaže da su i ažurniji u pružanju usluga nego što je dosad naviknut. Redovno je stanje i pred gastroenterološkom ambulantom.

- Imaju pravo štrajkati, ali bismo svi trebali imati za pristojan život, a nemamo. Cijelo društvo bi trebalo štrajkati. Obećavaju da neće dirati mirovine, a šta bi i dirali od ove naše sirotinje?, pita se gospođa u čekaonici. "Rekli smo da hoćemo mlade i sposobne ljude, a opet nas vode penzioneri", domeće gospodin do nje. (D. PALIBRK)

Prekinuti kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja

U Ministarstvu zdravlja su nakon dva sata prekinuti kolektivni pregovori, kako bi se utvrdilo može li u pregovorima sudjelovati Hrvatski liječnički sindikat, koji je i dalje u štrajku, a nastavak pregovora zakazan je za srijedu, 2. listopada.

Predsjednik sindikata liječnika Ivica Babić rekao je novinarima da je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek ultimativno zatražila isključenje njegova sindikata iz pregovora, nakon čega je ministar Rajko Ostojić odredio stanku do srijede u 10 sati.

Ostojić je odredio stanku radi konzultacija, a Ministarstvu rada i mirovinskog sustava upućen je dopis sa zamolbom za razjašnjenje situacije, te se odgovor očekuje do srijede, kazao je Babić dodavši kako je ministar dobro postupio. Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak rekla je da su pregovori prekinuti prije nego što su zapravo počeli kako bi se od nadležnih institucija dobio odgovor može li Babić prisustvovati pregovorima dok je još u štrajku.

Odgovarajući na novinarski upit, Prašnjak je potvrdila kako je s ministrom dogovoreno da će se medicinskim sestrama platiti svi prekovremeni sati unazad tri godine. Njezin je sindikat prekinuo štrajk još u četvrtak, nakon što je postignut dogovor s Ostojićem, a potom su se sestre vratile kolektivnim pregovorima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter