Štrajk 100.000 zaposlenih u Sloveniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuce slovenskih sindikalnih aktivista okupile su se u srijedu rano popodne na prosvjedima na poziv sindikata javnog sektora prosvjedujuci protiv vladinih mjera štednje o kojima parlament tek treba odluciti.

Prosvjedi su održani u svim vecim gradovima, a najviše prosvjednika okupilo se u Ljubljani pred sjedištem vlade noseci transparente protiv ukidanja socijalne države, smanjenja placa i troškova namijenjenih obrazovanju. Prosvjedi pred zgradom vlade u prepunoj Gregorcicevoj ulici protekli su mirno, ali uz glasno izražavanje nezadovoljstva zviždaljkama i vuvuzelama.

Dio sindikalnih aktivista preselio se nakon toga pred obližnju zgradu parlamenta, ali se vecina prije toga razišla, na poziv Branimira Štrukelja, tajnika sindikata zaposlenih u odgoju, znanosti i obrazovanju.

Štrukelj je tom prigodom novinarima rekao da je zadovoljan odazivom na današnji štrajk u kojemu, po podacima sindikata javnog sektora, sudjeluje oko 100.000 javnih službenika u školstvu, zdravstvu, javnoj upravi, policiji, carini, socijalnim i drugim službama.

- Ako se ne postignu pravedna rješenja u mjerama štednje, iduci ce nas se put na demonstracijama okupiti još više, rekao je Štrukelj.

On je potvrdio da ce u srijedu popodne biti nastavljeni pregovori s vladom o štrajkaškim zahtjevima sindikata, ali nije želio govoriti o trajanju štrajka niti mogucem popuštanju vladi u pogledu smanjenja placa.

Istodobno, Štrukelj je istodobno osudio izjave premijera Janeza Janše koji je sindikatima javnog sektora porucio da vrijeme provedeno u štrajku nece biti placeno i da je kriza zadnjih godina mimoišla one koji ne rade u gospodarstvu.

Glavni predmet spora sindikata javnog sektora i vlade je prijedlog mjera štednje, o kojima bi u iduca dva tjedna trebao odluciti parlament, a koje podrazumijevaju smanjenje placa javnog sektora za deset posto i smanjenje financiranja obrazovnih ustanova, najavljeni u sklopu rebalansa proracuna potrebnog zbog smanjenja deficita za 812 milijuna eura.

Kako javljaju slovenski mediji, zbog štrajka carine i policije na nekim se granicnim prijelazima promet odvija usporeno, ali bez vecih kolona.


Podijeli: Facebook Twiter