Strahovi i mračna strana uma kao vječna inspiracija

S otvorenja izložbe "Black Fear" - Maja Čerljenko i Ksenija Mijoković pored "stravične" torte Ivane Demarin (Mladen MEDIĆ)
S otvorenja izložbe "Black Fear" - Maja Čerljenko i Ksenija Mijoković pored "stravične" torte Ivane Demarin (Mladen MEDIĆ)

Strahovi i mentalni poremećaji mnogim su kreativcima poticaj za stvaranje i istraživanje. Upravo je to bila tema jednodnevne izložbe u pulskom caffe baru Mimoza, na kojoj su se predstavile dvije mlade umjetnice - Maja Čerljenko nakitom inspiriranim fobijama i Ksenija Mijoković projekcijom radova u kojima kombinira fotografiju, digitalnu umjetnost i grafički dizajn.

Kako je i najavljeno u predgovoru izložbe, brojni posjetitelji s ovom izložbom su ušli u "svijet podvojenih ličnosti, panike, noćnih mora i proganjanja".

Tako je Maja Čerljenko, inače članica udruge MedulinArt, koja se izradom nakita bavi desetak godina te je izlagala na šest samostalnih i više zajedničkih izložbi, predstavila ručno izrađeni nakit u raznim tehnikama i materijalima, a svaki komad nakita nosio je naziv neke fobije, poput "Izopterofobija - strah od insekata", a riječ je ogrlici u kojoj je zarobljena osa. Bile su tu još ogrlica "Chiraptophobia - strah od dodira", "Ofidiofobija - strah od zmija" i mnoge druge, a svaki od predstavljenih komada prikladno je nosiv za svakodnevne kombinacije kao i one ekstravagantnije.

Ksenija Mijoković, samozatajna fotografkinja te grafička i web dizajnerica iz Pule nije baš poznata u pulskim krugovima, no umjetnošću se bavi 13 godina te svoje radove prodaje većinom izvan granica Hrvatske. Na izložbi "Black Fear" predstavila je fotografije spojene digitalnom umjetnošću, uglavnom mračnog izričaja, u kojima koristeći ljudski strah prenosi poruku i osobna razmišljanja o svijetu koji nas okružuje.

O kvaliteti njenog rada dovoljno govori i podatak da je jedan od radova predstavljenih na izložbi, nazvan "Unsustainable", ekskluzivno kupila brazilska izdavačka kuća PenDragon Editor za naslovnicu knjige "Fey" Josue Matosa.

S obzirom da je izložba bila jednodnevna, umjetnica je poručila da sve koje zanima, mogu njene radove pogledati na njenoj web stranici www.art-core-studios.com.

Otvorenje izložbe uveličano je i umjetnički oblikovanim slasticama - "stravičnom" tortom na čijem vrhu je bio izrađen ljudski mozak, koju je napravila Ivana Demarin. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter