Strah od novog pomora ribe u Mirni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz gornji tok rijeke Mirne, kod Kamenih vrata, petstotinjak metara nizvodno od Buzeta, širi se neugodan miris raspadnute ribe. Dan nakon što je u tom dijelu rijecnog toka primijecen pomor mrena i rijecnih rakova, glavni problem ribolovcima ŠRD-a Mrena bio je sakupiti uginulu ribu i time sprijeciti eventualnu zarazu.

U tom dijelu rijecnog korita izuzetno je nizak vodostaj, rijeka jedva i da je protocna pa riba pluta uz obalu, a njenom ubrzanom raspadanju pridonose i visoke temperature.

Direktor Veterinarske ambulante Buzet Branko Greblo još je sinoc uzeo uzorke riba, no one su u tako raspadnutom stanju da ih, kaže, nema smisla poslati na analizu.

- Riba je uginula prije najmanje dva, tri dana. Gotovo je sto posto sigurno da je uzrok pomora pomanjkanje kisika u vodi, izjavio je Greblo.

- Ocekivali smo da ce uginule ribe ukloniti ovlaštene službe, no sugerirali su nam da se za to pobrinemo sami pa cemo to i uciniti, rekao nam je tajnik ŠRD-a Mrena Ferid Mackovic. Taj ribolovac s 27-godišnjim stažem kaže da ne pamti ovakav pomor ribe, u ovolikim kolicinama i ovako velikih primjeraka. Procjenjuje se da je uginulo oko 200 kilograma ribe, a pojedini primjerci teški su i do dva kilograma. Sva mlad od jednog do deset centimetara dužine preživjela je i pliva u vodi.

Ribolovci se zbog ekstremne suše i niskog vodostaja, pribojavaju novog pomora ribe nizvodno od Istarskih toplica.

- Da bi se to izbjeglo, ili barem ublažilo, trebat ce produbiti dijelove rijecnog korita i podici ustave. Lani smo imali i pojavu crva u ribama, što je takoder zabrinjavajuce, a objašnjeno nam je da je to zbog tzv. isuncanosti ribe koja ljeti nema hlada i obolijeva pa je nužna i sadnja stabala uz rijeku. Jasno nam je da je prioritet urediti korito na nacin da se u razdoblju velikih bujica sprijece poplave, no nama je s druge strane prioritet zaštita ribljeg fonda i ekosustava, izjavio je Mackovic.

Gornji tok Mirne uzvodno od Buzeta u cijelosti je presušio. Aleksandar Kružic, voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Mirna-Dragonja sa sjedištem u Buzetu, rekao nam je da se u dijelu sliva uzvodno od Tombasina treba osigurati retencija, prostor koji ce ljeti osigurati biološki minimum u Mirni neophodan za opstanak biljnih i životinjskih vrsta, a na taj se nacin postiže i veca zaštita od poplava. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter