Strah od neuspjeha izaziva tjeskobu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi korak u rješavanju straha od neuspjeha jest prepoznati ga. No, to nije uvijek lako jer se taj strah maskira u druge oblike poput tjeskobe, odgadanja i drugih oblika otpora.

Jedan od najlakših nacina razotkrivanja strahova je vodenje dnevnika. Katkad je dovoljno svoj problem izraziti rijecima da biste ga jasnije sagledali. Istražite prirodu svog straha i razmislite cega se zapravo bojite - onoga što ce drugi ljudi reci o vama ili neceg drugog. Pokušajte otkriti što više detalja jer što preciznije uspijete definirati razloge koji se skrivaju iza straha od neuspjeha, to bolje.

Nakon što prepoznate cega se bojite, strah cete najlakše otjerati ako krenete u akciju. To ne mora biti nešto veliko i hrabro. Baš naprotiv, što je zadatak manji lakše cete ga obaviti, što ce vam dati snage da nastavite dalje i ustrajete u planovima. Morate li se uhvatiti u koštac s teškim i zahtjevnim projektom, razbijte ga na što više manjih dijelova. Pocetak rada ce tada izgledati manje zastrašujuce, pa cete prevladati odgadanje.

Pridavanje prevelike važnosti nekom zadatku može paralizirati jasno razmišljanje. Podsjetite se da to što trebate uciniti ipak nije pitanje života i smrti - uvijek postoje druge mogucnosti. Umjesto da se pretvarate kako ne postoji mogucnost neuspjeha, budite spremni na "inteligentni neuspjeh" iz kojeg cete nešto nauciti. Tako cete izbjeci neugodna iznenadenja. Da biste se osjecali sigurnije, ne treba igrati samo na jednu kartu. Dobro je u rukavu uvijek imati nekoliko rezervnih ideja za slucaj da stvari podu onako kako niste planirali.


Podijeli: Facebook Twiter