Stradali motociklisti, biciklisti, putnici i vozači automobila


Tijekom proteklog vikenda je na području PU istarske evidentirano ukupno 44 prometne nesreće, od čega 16 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 28 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradalo je 19 osoba, od kojih su dvije osobe teško, a 17 osoba lakše ozlijeđeno. Ove godine je na istarskim cestama poginulo devet osoba u isto toliko prometnih nesreća, dok ih je prošle godine u istom vremenskom razdoblju bilo osam u osam nesreća.

Dvije osobe su lakše ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se jučer oko 15 sati dogodila kod graničnog prijelaza Kaštel. Prema svemu sudeći nesreća se dogodila kada je 52-godišnji motociklist s 46-godišnjom putnicom na Hondi talijanskih oznaka vozio sredinom prometnih traka. U jednom je trenutku Honda udarila u Audi talijanskih oznaka kojim je 27-godišnji talijanski državljanin započeo izlaziti iz kolone vozila koja su se kretala prema granici sa Slovenijom i pokušao je skrenuti na ugibalište koje se nalazilo na lijevoj strani kolnika, dakle preko suprotne kolničke trake. Motocikl je prednjim dijelom udario u bočni lijevi dio automobila Audi te su motociklist i njegova putnica zajedno s Hondom pali na kolnik. Najvjerojatnije se nije radilo o velikoj brzini. Kolona vozila kretala se jučer prilično sporo prema izlazu iz Hrvatske, a prometna nesreća dodatno ju je usporila. Tijekom očevida je utvrđeno da je vozač Audija bio pod utjecajem alkohola od 1,6 promila, te protiv oba vozača slijedi optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja.

Osim ove, u subotu i nedjelju se u Istri dogodilo više nesreća u kojima je ozlijeđeno šest osoba, od kojih dvije teže. U prometnoj nesreći na cesti Plomin - Rijeka u subotu je oko 16 sati teško ozlijeđen 40-godišnji muškarac iz Rijeke koji je upravljao motociklom riječkih oznaka. On je radi neprilagođene brzine na skretanju za trajektnu luku Brestova izgubio nadzor nad upravljačem i izletio van kolnika te udario u stijene. Zbog zadobivenih ozljeda je prebačen u riječki KBC Sušak gdje je zadržan na liječenju.

U sudaru motocikla i bicikla u Umagu u subotu je oko 17 sati teže ozlijeđen 76-godišnjak iz Umaga. On je biciklom upravljao ulicom Nikone Tesle te je na raskrižju sa Zemljoradničkom ulicom oduzeo prednost 56-godišnjem talijanskom motociklistu. Uslijed sudara, obojica su pala na kolnik. Ozlijeđeni biciklist je prevezen u pulsku bolnicu na liječenje, a talijanskom državljaninu nije trebala liječnička pomoć.

Na cesti Vrsar - Funtana je u subotu u 5.45 sati lakše ozlijeđen 26-godišnjak iz Šibenika koji je vozilom šibenskih oznaka, uslijed zanošenja, kod parka skulptura Dušan Đamonja izletio van kolnika i udario u zid. Potom je a potom je odbijen na kolnik te se zaustavio na zemljanoj površini.

U Pomeru je 30-godišnja njemačka državljanka oko 15.30 sati upravljajući biciklom prebrzo ušla u zavoj i pala na kolnik. Nakon pregleda u pulskoj bolnici je puštena kući, a protiv nje slijedi obvezni prekršajni nalog. Kod zabavnog parka Istralandija na cesti Nova Vas – Novigrad u subotu u 20.30 sati lakše je ozlijeđen 50-godišnjak iz Novigrada vozač motornog tricikla slovenskih oznaka koji je prebrzo ušao u kružni tok i udario u rubnjak te je izletio van kolnika na travnatu površinu. Hitna pomoć ga je prevezla u Izolu na liječenje, a slijedi mu obavezni prekršajni nalog. U Poreču su u nedjelju oko ponoći kod Byblosa, u Zelenoj laguni, ozlijeđena dva biciklista te su prevezeni u Opću bolnicu Pula.

Njemački državljanin (53) je na cesti Cerovlje - Buzet kod mjesta Draguć dolaskom u lijevi oštri zavoj zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor i sletio van kolnika. Prometna nesreća se dogodila u nedjelju u 9.15 sati. Motociklom je udario u rubnjak i zajedno sa suputnicom, 60-godišnjom njemačkom državljankom pao na tlo. U nesreći je vozač prošao bez ozljeda, a suvozačica je lakše ozlijeđena.

Kod mjesta Petehi je 37-godišnji motociklista na Ducatiju slovenskih oznaka u nedjelju u 12.10 sati u desnom zavoju izgubio nadzor i prešao na suprotnu stranu kolnika i prednjim dijelom udario u automobil VW njemačkih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji njemački državljanin. Slovenski motociklista je uslijed sudara završio na tlu, a nakon pružene prve pomoći je pušten kući.

Tijekom proteklog vikenda je na području PU istarske evidentirano je ukupno 44 prometne nesreće, od čega 16 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 28 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradalo je 19 osoba, od kojih su dvije osobe teško, a 17 osoba lakše ozlijeđeno. Alkohol kao uzrok evidentiran je u pet prometnih nesreća. Najčešći uzrok prometnih nesreća je oduzimanje prednosti prolaska, uslijed čega se dogodilo 14 prometnih nesreća. Neprilagođena brzina evidentirana je kao uzrok u osam prometnih nesreća i to na području Poreča, Pazina, Labina, Umaga i Pule.

Policija je ukupno prekontrolirala 579 vozila i vozača gdje je utvrdila 340 prometnih prekršaja. Iz prometa je isključeno 15 vozača i sedam vozila. Najviše je evidentirano prekršaja nepropisne brzine (147), nekorištenje sigurnosnog pojasa (42), nepropisnog pretjecanja (33), vozača pod utjecajem alkohola (15) i korištenja mobitela za vrijeme vožnje (13). Policija je od događaja izdvojila mađarskog državljanina koji je vozio više od duplo od dozvoljene brzine u Fondolama. Naime, policija je u nedjelju oko 8.20 sati na kolniku kod mjesta Fondole, prilikom nadzora brzine kretanja vozila, utvrdili da je 30-godišnji mađarski državljanin upravljao automobilom Volkswagen, brzinom od 128 na sat na mjestu gdje je ograničenje brzine 60 na sat. Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine, vozaču je izdan obavezni prekršajni nalog na iznos od 3.000 kn i izrečena mu je zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije na teritoriju RH u trajanju od mjesec dana. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter