Stradali alpinist Tabakovic djetinjstvo proveo u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekipa Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatske gorske službe spašavanja zaputila se u Gruziju prošli tjedan da bi na Kavkazu tragala za posmrtnim ostacima Viktora Tabakovica i Nenada Culica, hrvatskih alpinista koji su na tom podrucju nestali 24. srpnja 1974., tijekom ekspedicije na ledenjak pod vrhom Ušba.

Ova mini ekspedicija uputila se na Kavkaz nakon što je ceški alpinist prije godinu dana na ledenjaku pronašao tijelo i alpinisticku opremu na kojoj su oznake upucivale da bi mogla biti rijec o posmrtnim ostacima jednog od dvojice naših alpinista. Oni su te 1974. godine bili dijelom jugoslavenske ekspedicije na Kavkaz, tijekom koje su, uz Antu Bedalova iz Kaštel Kambelovca te Ursa Vrdoljaka iz Zagreba, pokušali osvojiti zahtjevan, 4.000 metara visok, Križ Ušbe. Prilikom uspona, sva cetvorica su poginuli u snježnoj lavini. Pronadena su tijela Bedalova i Vrdoljaka, a Tabakovic i Culic nikad nisu pronadeni.

Ovih dana u našu je redakciju došao Josip Vivoda koji nam je skrenuo pažnju na to da je Viktor Tabakovic zapravo Puljanin, s kojim je zajedno bio jedno vrijeme u izvidacima. Kaže nam da je s obitelji živio u Zagrebackoj ulici na broju 21, išao je u pulsku gimnaziju, a 70-ih je otišao u Zagreb na studij.

Potvrdu smo dobili i u Planinarskom društvu Glas Istre gdje su nas uputili na clana i dugogodišnjeg predsjednika Gorske službe spašavanja, poznatog planinara Antuna Filipcica Filca.

- Rodom sam iz Zagreba i u to vrijeme kada je Tabakovic iz Pule došao u Zagreb bio sam predsjednik Planinarskog društva sveucilišta Velebit u Zagrebu. Sjecam se da mu je otac bio vojno lice i da je zbog njegovog premještaja iz Pule u Zagreb stigla i obitelj. 1971. godine prošao je alpinisticku školu ciji sam ja bio voditelj, ispricao nam je Filipcic pokazujuci u sacuvanoj dokumentaciji i plan za Kavkaz koji se radio 1969. godine, a realizirao te 1974. godine.

- Ono što još znam je da je Tabakovic imao u Zagrebu i djevojku s kojom se trebao oženiti, ali je nestao. Ta je djevojka još neko vrijeme dolazila u Planinarsko društvo, ali joj je sve to bilo jako bolno pa je prestala, ispricao nam je nadalje Filac kojeg su, igrom sudbine, poslovi doveli do Pule, gdje je docekao i mirovinu.

Ustupio nam je i dio fotografija iz svoje bogate fotoarhive na kojima se vidi jedan od zajednickih uspona s Vladimirom Tabakovicem na Bijele stijene. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter