Stradale mlade masline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Vodnjanštini se smrznulo najmanje 20 posto mladih stabala maslina, a na pojedinim lokalitetima u Valbandonu i Fažani smrznulo se i puno više. Procjenjuje se da bi na mladim stablima, od jedne do cetiri godine starosti, šteta mogla biti i do 70 posto na pojedinim lokalitetima.

To su posljedice hladnog vala koji je pogodio Istru nakon toplog i kišnog vremena u prosincu. Nagla promjena temperature je glavni razlog smrzavanja ove zimzelene biljke. Mnogi smatraju da su minule hladnoce vratile maslinarstvo na podrucju opcina Medulina, Vodnjana i Fažane dvije-tri godine unazad.

Zbog jace rezidbe ove i sljedece jeseni urod ce biti manji, a mnoga mlada stabla krecu ispocetka. Suprotno od ocekivanog, više su stradali nasadi uz more nego oni u zaledu, a najviše u udolini od Valbandona prema Fažani.



Najosjetljivija na hladnocu pokazala se pendolino sorta koja se sadi kao oprašivac. Na toj sorti opalo je svo lišce, doznajemo od Mladena Kocijancica, cija tvrtka ima mlade nasade uz cestu od Pule prema Vodnjanu.

Edi Družetic, glavni agronom Agroprodukta, veli da su se u njihovom mladom masliniku smrznule gotovo sve mladice. Nalaze se na lokaciji izmedu Valbandona i Fažane, gdje su izmjerene najniže temperature.

Maslinari na podrucju opcine Medulin prošli su kao bos u trnju, slikovito je rekao Milan Bakic, koji ima 3.300 maslina, od cega je oko 200 mladica. Najviše su mu stradali maslinici oko crkve sv. Petra i nedaleko od Vinkurana.

Kolike su doista štete u maslinicima znat ce se u ožujku kada se bude vidjelo koje ce grane propupati. Zbog toga do sredine treceg mjeseca ne treba orezivati masline, vec samo zaštititi slomljene grane vocarskim voskom. Kod stabala gdje su se smrznule grane rezidbom ce se ona pomladiti. Tamo gdje se smrznula cijela mlada biljka treba orezati do korijenovog vrata, dakle do zemlje, da bi mogla baciti mlade grane, savjetuje agronom Franko Raguž iz Agroturista.


Podijeli: Facebook Twiter