Stracaboško: Sve mi je podmetnuto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Siniša Stracaboško (49) zvani Rambo u petak je završio izdržavanje 15-godišnje zatvorske kazne za jedan od najpoznatijih hrvatskih zlocina - ubojstvo Vrsarana Antona Marcela Popovica, prvog hrvatskog ministra turizma.

Stracaboško je u zatvor ušao 1996. godine, kao 34-godišnjak, a u petak je izašao s 49 godina na plecima. Pokušaji za pomilovanje i smanjenje kazne nisu mu uspjeli pa je izdržao punu kaznu. Za zlocin se nije pokajao, naprotiv, tvrdi da ga nije pocinio i da je nevin ležao iz rešetaka.

Nakon izlaska iz rijeckog zatvora održao je konferenciju za novinare. Najavio je tužbu Ministarstvu pravosuda; tvrdi da mu je sve namjestio HDZ te je na clanove te stranke osuo veliku paljbu. Kaže, predao je i zahtjev za obnovu postupka.

Govoreci o slucaju, Siniša Stracaboško tvrdi da je balisticar na sudenju lagao. - Nadeno je osam cahura, a dva zrna su navodno zaglavila u cijevi Uzija. Zrno koje je ubilo Popovica je nestalo. To je policija uzela samo da sve zataška, rekao je Stracaboško.

Ustvrdio je da je Popovicevo ubojstvo zapravo planirano u Policijskoj postaji Karlovac, a da su njega kao stranca odlucili podmetnuti. Tvrdi da je taj sastanak bio dva ili tri tjedna prije ubojstva, a mišljenja je da je Popovic ubijen zbog pretvorbe i materijalnih interesa.

- Nisam dobio nikakav novac, nemam nikakve veze s oružjem kojim je ubijen Popovic. To su sve podmetnuli. Zapisnik je bio falsificiran. Uhicen sam u Grazu i odmah su me prebacili u Zagreb, bez prava na odvjetnika. Nakon uhicenja su me polomili. Prijetili su mojoj ženi i djeci. U Lepoglavi sam imao totalnu blokadu. Pisma su nestajala. Vrece pisama su odnosili i palili, izjavio je.

Stracaboško je licnost puna kontroverzi i repova iz života u Europi prije rata, ali i ratnih vremena, u kojima je od junaka brzo došao do optužbi i necasnog otpusta. Uvijek je volio pokazivati mišice i skretati na sebe pažnju javnosti, a ta ga želja ocito još nije prošla, što dokazuje pompozni izlazak iz zatvora. Stracaboško tvrdi da je nevin, ali osim opcenitih tvrdnji koje navode i mnogi drugi osudenici, zasad nema uporišta u njegovim tvrdnjama. (Ico MIKULICIC, Šarlota BRNCIC/Novi list)

Osloboden za atentat tromblonskom minom u Puli
U svega nekoliko godina boravka u Hrvatskoj prije ubojstva Antona Marcela Popovica Stracabošku je dva puta sudeno za teška djela, ali je oba puta osloboden zbog nedostatka dokaza. U jednom slucaju radi se o atentatu na pet osoba. Na njih je ispaljena tromblonska mina ispred pulskog lokala Admiral. Pravim cudom su samo lakše ozlijedeni. Uspio se obraniti od optužbi jer je pribavio alibi da tog dana navodno nije bio u Puli. Barutne cestice objasnio je pucanjem na psa lutalicu. Drugo sudenje bilo je vezano za optužbu za držanje velike kolicine oružja. Vodene su i neke istrage za vezu s ubojstvima kod Siska, ali je na tome i ostalo.


Podijeli: Facebook Twiter