Strawberry Field ipak nije zauvijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Željezna ornamentalna vrata u dvorište negdašnjeg djecjeg doma Strawberry Fields britanske Vojska spasa u predgradu Liverpoola, koji je Johnu Lennonu poslužio kao inspiracija za legendarnu pjesmu Beatlesa "Strawberry Fields Forever", premještena su ovih dana u spremište na nepoznatoj lokaciji, javlja BBC.

Viktorijanska vrata žarko crvene boje, napravljena prije stotinu godina, zamijenjena su vjernom replikom visokom tri metra i dalje ce biti sastavni dio turistickih turneja posvecenih Beatlesima u Liverpoolu.

"Iako se vodila briga o tome da originalna vrata ostanu u dobrom stanju, vrijeme je neizbježno uzelo svoj danak", rekao je bojnik Ray Irving, ravnatelj socijalne službe Vojske spasa.

"Postavljanjem replike sacuvat cemo originalna vrata od daljnjeg propadanja i istodobno tisucama ljudi koji dolaze na "glazbeno hodocašce" u Liverpool omoguciti da i dalje uživaju u autenticnom iskustvu Strawberry Fielda", dodao je.

Lennon je napisao "Strawberry Fields Forever", objavljenu 1967., iz svojih uspomena iz djetinjstva, kada se kao djecak igrao u blizini doma. Iako je sam djecji dom zatvoren 2005. godine, lokacija je, i zbog originalnih vrata s natpisom "Strawberry Field", ostala vrlo popularna medu turistima.

Sada su liverpoolske turisticke agencije zabrinute kakav ce utjecaj na njihovo poslovanje imati micanje vrata.


Podijeli: Facebook Twiter