Stožeru za obranu Rive nije odobren javni skup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodstvo splitskog Gradanskog stožera za obranu Rive danas je pozvalo gradane da za vrijeme sutrašnjeg Split Pridea izadu na Rivu u mirnu šetnju, a ne na prosvjed, jer od splitske policijske uprave nije stiglo odobrenje za održavanje javnog skupa kojeg je tražio taj stožer.

Koordinator stožera Stjepan Lozo je rekao da su clanovi stožera pojedinacno odlucili da ce sutra ici šetati na Rivu. Bez policijske dozvole za odražavanje njihova skupa, nemaju pravo pozivati Splicane jer bi ih time izložili kaznenom gonjenju. No svatko ima pravo na pojedinacni svojevoljni dolazak ili na šetnju Rivom kao što ce to uciniti clanovi Stožera, rekao je Lozo.

Policijska uprava je ranije izvjestila kako prijava za javni skup Gradanskog stožera nije bila blagovremeno podnesena, a osim toga ne može im se odobriti javni skup na Rivi, jer je na Rivi vec ranije odobren Split pride.

Organizatori sutrašnjeg, drugog Split pridea danas su na konferencije za novinare istaknuli da je Split pride javni prosvjed za ljudska prava LGBT osoba, a ne parada, te kako Vlada, iako ce u povorci biti pet ministara, još nema jasan stav o istospolnim parovima.

Vlada se ponaša kao da u Hrvatskoj ne postoje djeca koja žive u istospolnim zajednicama, ta djeca nemaju jednaka prava kao i njihovi vršnjaci koji žive u heteroseksualnim zajednicama, a problemi se javljaju i u slucajevima nasljedivanja, obiteljske mirovine ili zdravstvenog osiguranja, kazala je Sanja Juras, predsjednica Udruge Kontra.

"Inzistirali smo da na prideu govori Vesna Pusic, no ona je to odbila. Predstavnici Vlade privatno dolaze na pride, ali se nece izjašnjavati. Šutnja Vlade je licemjerje. S druge strane gradske vlasti Splita stvaraju negativnu atmosferu, pa tako nisu uklanjali grafite koji pozivaju na nasilje. Gradska vlast šalje negativne poruke svojim izjavama kojima poticu na nasilje", rekla je Juras.

Organizacija UN-a u Hrvatskoj pozvala je danas, u povodu predstojeceg Split Pridea, a potom i Zagreb Pridea, na toleranciju i poštivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

"UN u Hrvatskoj poziva sve strane da pokažu toleranciju i poštivanje za pravo svakoga na slobodu mišljenja i izražavanja tijekom Split Pridea koji ce se održati 9. lipnja 2012. te tijekom Zagreb Pridea 16. lipnja 2012.", stoji u priopcenju.

UN vjeruje kako nas razlicitosti sve cine jacima. Ohrabrujemo civilno i uljudeno ponašanje u skladu s vrijednostima istaknutim u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i hrvatskom zakonu, koji zabranjuje svaki oblik diskriminacije, ukljucujuci i na temelju seksualne orijentacije, porucuje se u priopcenju Organizacije UN-a u Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter