Stožer za obranu Vukovara ima dovoljno potpisa?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do ponoći je trajalo prikupljanje potpisa građana za referendum koji je inicirao Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara s ciljem promjene zakonodavnoga okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma, a po gruboj procjeni Stožera, prikupljen je dovoljan broj potpisa.

"Po gruboj procjeni, ali doista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i deset posto više od potrebnog", potvrdio je Hini Vlado Iljkić, zadužen u Stožeru za pravna pitanja.

Kazao je da je na većini biračkih mjesta prikupljanje potpisa završeno, a do ponoći će se to još činiti na mjestima u blizini kojih traju kulturni ili neki drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.

Stožer je potpise počeo prikupljati 17. studenoga i to na oko 2.000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo oko pet tisuća volontera. Moraju prikupiti više od 450.000 potpisa.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma ne bi li se izmijenio članak 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravno uporabu jezika i pisma. Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano Ustavnim zakonom.

Pritom se pozivaju na europsku okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, koja svakoj državi prepušta da to pitanje uredi vlastitim zakonodavstvom, i tvrde da se tim činom ne umanjuju prava nijedne manjine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter