Stožer: Tražit ćemo očitovanje o dvojezičnim pločama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara izvijestili su kako su iz Vlade dobili poziv za novi sastanak koji bi se trebao održati 28. listopada u Vladi u Zagrebu, te kako će otići na taj sastanak.

Iz Vlade je potvrđeno da je Stožeru za zaštitu hrvatskog Vukovara upućen poziv za sastanak u Zagrebu.

"Odazvat ćemo se tom pozivu i poslati zadnju poruku da ne idemo iz Zagreba dok se premijer ne očituje o tome namjerava li skinuti dvojezične ploče u Vukovaru ili ne. Ukoliko njegov odgovor bude negativan, smjesta ćemo prekinuti pregovore i idemo na prikupljanje potpisa za referendum da se Vukovar proglasi mjestom od posebnog pijeteta", izjavio je nakon sastanka Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, glasnogovornik Igor Gavrić.

Komentirao je i novo postavljanje dvojezičnih ćiriličnih ploča u Vukovaru.

"Očekivali smo da će pregovori s Vladom, nakon što smo uspostavili kontakt i susreli se s premijerom Zoranom Milanovićem, ići u pozitivnom smjeru, međutim, današnje postavljanje novih dvojezičnih ploča u Vukovaru najbolje nam govori kamo ti pregovori vode", dodao je Gavrić. 

U Stožeru je postignut dogovor da će referendumska pitanja glasiti: podržavaju li građani inicijativu Stožera da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, te jesu li za usklađivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s europskim standardima, po kojima bi se taj zakon primjenjivao kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom području veća od 50 posto.

Također u referendum bi se "ubacilo" i pitanje koje bi se odnosilo na stajalište građana o tome podržavaju li da se svakome onome koji je na bilo koji način nanio štetu ugledu Republike Hrvatske, zabrani rad u javnim službama i bavljenje politikom, rekao je glasnogovornik Stožera Gavrić.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara osudio je postavljanje novih dvojezičnih ćiriličnih ploča. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter