Stožer spreman za sezonu požara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije na današnjoj je sjednici usvojio plan rada za pripremu ovogodišnje protupožarne sezone. Prema financijskom dijelu plana, za zaštitu od požara namijenjeno je ukupno 3,42 milijuna kuna. Od toga, 2,5 milijuna izdvajaju gradovi i općine, 620 tisuća Županija, a s koliko će sudjelovati država i hoće li to biti predviđenih 300 tisuća kuna, tek treba vidjeti. Pripreme su pri samom kraju, neovisno o činjenici da godišnji program o provođenju mjera zaštite od požara hrvatske Vlade još nije donesen, što je uobičajeno nakon parlamentarnih izbora, izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

- Mi smo u potpunosti spremni za ljetnu protupožarnu sezonu. To znači da građanima Istre i gostima koji nam dolaze u sve većem broju garantiramo da ćemo imati odgovor na svaki mogući problem. Koliko ćemo biti efikasni ne ovisi uvijek o nama, već, kad se radi o požarima, a posebno onima na otvorenom, ovisi i o meteorološkim uvjetima. Sustav smo dogradili, ostvarili smo određene specijalističke obuke, nabavili smo i nešto nove opreme. Za ovu smo godinu dogovorili i baziranje zračnih snaga kanadera u Zračnoj luci Pula u danima za koje ćemo procijeniti da postoji posebna opasnost od požara. Sve to garantira da ćemo posao odraditi kako treba, poručio je Kozlevac, napominjući i da su spremni stranim turistima osigurati jednaku ili veću razinu sigurnosti u odnosu na zemlje iz kojih dolaze.

Lani su postrojbe istarske Vatrogasne zajednice imale 2.562 intervencije gašenja požara, spašavanja ljudi i imovine, što je za četiri posto više u odnosu na 2014. godinu. U lanjskim su intervencijama sudjelovala 7.742 pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi i 1.260 dobrovoljnih vatrogasaca, koji su odradili 25.725 efektivnih sati i pritom koristili 3.789 vozila. Posebno je istaknuta suradnja s buzetskom upravom Hrvatskih šuma, MUP-om i PU Istarskom, Hitnom pomoći, Hrvatskom vojskom, javnim ustanovama Park prirode Učka i Nacionalni park Brijuni, javnim ustanovama Natura Histrica i Kamenjak, Gorskom službom spašavanja, komunalnim poduzećima općina i gradova te općinama, gradovima i Županijom. (K. FLEGAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter