Stožer: Problemi se mogu riješiti razgovorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara smatraju da se problem dvojezičnosti u Vukovaru još uvijek može riješiti u razgovoru s nacionalnim manjinama i obostranim razumijevanjem i pozvali su Vladu da im, kako je rečeno, u tom smislu pomogne.

Stožer poštuje sve nacionalne manjine u Vukovaru i ne želi umanjiti prava niti jedne, rekli su njegovi predstavnici na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su govorili i o prikupljanju potpisa za referendum o promjeni zakonske regulative manjinskog prava na jezik i pismo tako, da to pravo može ostvariti manjina koja u nekoj lokalnoj jedinici čini najmanje 50 posto stanovništva.

"Europska Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina ne određuje udio koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu da bi imali pravo na jezik i pismo, nego se svakoj državi prepušta da to uredi svojim zakonodavstvom", kazao je Vlado Iljkić zadužen u Stožeru za pravna pitanja ocjenivši kako je u Vukovaru problem što je "na kalupu napravljena jedna cipela, pa kome paše, paše".

Prema njegovim riječima, kruta primjena zakona nikada nije dobra. "Mislim da ovaj problem koji imamo u Vukovaru možemo još uvijek razriješiti u razgovorima s nacionalnim manjina te pozivam Vladu da nam u tom smislu pomogne", poručio je.

Snježana Patko kazala je kako još nije prikupljen dovoljan broj potpisa za refrendum ali kako prikupljanje ide dobro. Potužila se da na određenim mjestima na kojima se prikupljaju potpisi "očekivano" dolazi do provokacija i rekla da su one prijavljene policiji.

U Istarskoj županiji još uvijek neki gradovi i općine ne daju suglasnost da se na njihovim područjima prikupljaju potpisi i protiv njih će Stožer podnijeti prijave jer krše zakon, rekla je i dodala da se građani u Istarskoj županiji potpisati mogu u Umagu i ispred župa.

Rekla je kako je do sada potpise za raspisivanje referenduma dalo 80 građana srpske nacionalnosti. Dotaknuvši se medijskih tvrdnji da je Stožer bez suglasnosti uprave prikupljao potpise u Konzumu na zagrebačkom Črnomercu, rekla je da je riječ o nesporazumu i da će Stožeru biti omogućeno da nastavi prikupljati potpise na tom mjestu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter