Stožer prikuplja potpise za referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na oko 2.000 mjesta širom Hrvatske, sa 4.951 registriranih popisivača-volontera, danas je započelo prikupljanje potpisa za referendum koji je inicirao Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara s ciljem promjene zakonodavnoga okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma.

U Vukovaru je na konferenciji za novinare Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Snježana Patko pročitala referendumsko pitanje koje glasi: Jeste li za to da se članak 12. stavak 1 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (...) mijenja tako da glasi - Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruju se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?

Patko je pročitala i obrazloženje zbog čega pristupaju prikupljanju potpisa za referendum. "Vezano za nezakonito uvođenje dvojezičnosti i dvopismenosti u Vukovaru nezakonitim postavljanjem ploča sa ćiriličnim natpisima, postavljenih na osnovu službenih, neprovjerenih i neuređenih podataka nezakonito provedenog popisa stanovništva, nesređenim prijavljenim adresama prebivališta, nepostojanju političke volje da se navedeni birokratski problemi riješe u zakonskim okvirima, nadasve kršenjem Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji se tumače na štetu većinskog hrvatskog naroda, primorani smo (...) pristupiti prikupljanju potpisa za provođenje referenduma".

Patko je istaknula da je organizacijski odbor naišao na probleme u jednoj od hrvatskih županija "proizašle od gradskih komunalnih ureda zaduženih za izdavanje dozvola za korištenje javnih površina u ingerenciji grada", odnosno da su ti uredi odbijajući dati dopuštenje za korištenje javnih površina onemogućili građanima da se demokratski izjasne na referendumu. Dodala je da su neki gradski uredi u istoj županiji i otezali izdavati rješenja pozivajući se na zakonski rok za davanje odgovora te naglasila da će u toj sredini ipak biti proveden referendum jer organizacijski odbor nije dobio odbijenicu. Nije željela u ovome trenutku imenovati županiju i grad(ove) dodavši da će protiv odgovornih biti poduzete zakonom propisane mjere.

Naglasila je da referendumom zatražena izmjena zakona nema za cilj oduzeti niti jedno stečeno pravo pripadnicima nacionalnih manjina, nego samo promijeniti uvjete stjecanja tih prava. 

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić ocijenio je da je aktivnost Stožera vezana za referendum afirmativna i ne ide u smjeru da se bilo koga prikrati za njegova prava već da se "zaštiti velika grupa građana koja je jako stradala u Domovinskom ratu i koja u ovome trenutku ne može načiniti taj demokratski iskorak ka potpunoj dvojezičnosti u gradu Vukovaru". Ocijenio je da bi se ovo pitanje trebalo riješiti po uzoru na Istru gdje ta pitanja nisu riješena po sili zakona već dogovorom i bez ikakvih prijepora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter