Stožer predao potpise za referendum o ćirilici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stožer je svoje obavio, sad je na redu Hrvatski sabor, izjavio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić nakon što je Stožer Saboru predao kutije s oko 680.000 potpisa potpore za raspisivanje tzv. antićiriličnog referenduma.

Inicijativa Stožera bit će tretirana na isti način kao i građanske inicijative prije nje, rekao je novinarima predsjednik Sabora Josip Leko, koji se s predstavnicima Stožera sastao bez nazočnosti javnosti.

Josić je potvrdio da Stožer računa na mogućnost da Odbor za Ustav zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja kojim bi se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisalo da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika pripadnici nacionalne manjine ostvaruju u onim jedinicama u kojima njihov udio u ukupnom stanovništvu iznosi najmanje polovinu, a ne trećinu, kao sada.

"Ne bježimo od toga, Sabor u svakom trenutku ima pravo to napraviti", rekao je Josić, "to je njihovo legalno pravo i nemamo apsolutno ništa protiv toga".

Upitan što ako Ustavni sud odbije referendum, Josić odgovara "Ništa, idemo dalje". Što to konkretno znači nije otkrio. "Ne moram vam sada reći kako, uglavnom, nećemo se predati i nećemo stati na ovome. Mi ćemo se boriti na sve demokratske načine da dođemo do cilja", poručio je. Zahvalio je volonterima koji su pomogli prikupiti potpise i građanima koji su ih dali.

"Nadamo se da će, uz Božju pomoć, ovaj put i pravo i pravda pobijediti i da ćemo doći do cilja, da će Vukovar postati mjesto posebnog pijeteta, što i jest", kaže Josić.

Predsjednik Sabora novinarima je izjavio da su se predstavnici Stožera došli zanimati za dinamiku i proceduru. Rekao im je da je to riješeno Ustavom i Poslovnikom i da će njihova inicijativa biti tretirana kao i do sada.

"Rekao sam i da je predsjednik Sabora prvi među jednakima i da u Saboru ne odlučuje pojedinac, nego cijele institucije koje će odlučivati u skladu s vrijednostima na kojima počiva hrvatsko društvo. Zahtjev Stožera poslat ćemo Odboru za Ustav, a onda ćemo nastaviti s predviđenom procedurom", napomenuo je Leko.

Predstavnici Stožera, praćeni s tristotinjak simpatizera, u Sabor su došli nakon okupljanja na glavnom zagrebačkom trgu. Ispod spomenika banu Josipu Jelačiću otpjevali su hrvatsku himnu te uz skandiranje "Hrvatska, Hrvatska" i "Vukovar, Vukovar" krenuli na Markov trg.

Pratili su ih komentari građana koji su se u to vrijeme zatekli na Trgu bana Jelačića. "Ćirilica u 21. stoljeću, sramota", komentirala je starija građanka. "Koji je to filozof Mile, veli ne budu to dobili dok sam ja tu", čulo se od starijeg muškarca, a iz konteksta se dalo zaključiti da misli na premijera Zorana Milanovića.

Gospođa, koja kaže da je iz Slavonije, drži da je inicijativa Stožera potpuno u redu. Vukovar treba izuzeti iz zakona, on je simbol borbe i stvaranja hrvatske države i ne može mu se samo tako nametati ćirilica, rekla je. Prosvjednike je podržao bivši nogometni izbornik Ćiro Blažević. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter