Stožer: Događanja u Vukovaru postaju kataklizmična

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Događanja u Vukovaru postaju kataklizmična, poručio je večeras Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravne poslove, ispred vukovarske policijske postaje gdje se od popodnevnih sati na obavijesnom razgovoru nalaze četvorica prosvjednika čije oslobađanje zahtijevaju iz Stožera.

Od prosvjednika, koji se u sve većem broju okupljaju pred policijskom zgradom i večeras ih je tamo više stotina, doznaje se da su privedeni Tomislav Josić, čelnik Stožera, te Ivo Lucić, Stevo Culej i Marijan Živković, članovi te organizacije koja se protivi postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Njih je policija popodne privela zbog sudjelovanja u nasilnom uklanjanju tih ploča te probijanja policijskog kordona, pri čemu je ozlijeđeno četvero policajaca.

- Četvorica privedenih od 15 sati se nalaze na obavijesnom razgovoru u policijskoj postaji, i to sve skupa već predugo traje, izjavio je Iljkić novinarima. Na policiji je, dodao je, da utvrdi tko je i što od privedenih radio tijekom današnjih događanja u Vukovaru, nakon čega će protiv njih ići prekršajna ili kaznena prijava, ili će ih se pustiti, o čemu odlučuje istražni sudac.

Iljkić je upozorio da prosvjednici postaju sve nervozniji. "Nitko ne može reći što ćemo učiniti jer se stvari počinju događati spontano", poručio je te istaknuo da braniteljski stožeri zasjedaju u cijeloj Hrvatskoj te da su "puni autobusi u svakom času spremni krenuti za Vukovar".

Aktualna događanja u Vukovaru nazvao je kataklizmičnima te pozvao Vladu da sazove hitnu sjednicu i odluči o uvođenju moratorija od tri do šest mjeseci na uvođenje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru.

Zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak u telefonskom je razgovoru potvrdio Hini da će zastupati Tomislava Josića, čelnika Stožera i jednog od četvorice privedenih.

Kazao je da su ga iz Stožera zatražili da zastupa privedene, ali da može zastupati samo jednoga te da u tom smislu čeka obavijest policije o daljnjem postupanju. Najavio je i da će, bude li potrebno, već sutra otići u Vukovar.

Propali pregovori policije i prosvjednika

Pregovori između policije i prosvjednika, koji traže puštanje na slobodu petorice njihovih članova koji su popodne privedeni zbog nasilnog uklanjanja dvojezičnih ploča te ozljeđivanja četvero policajaca, večeras su opet održani u zgradi vukovarske policije, ali ponovno bez uspjeha.

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara su u zgradu vukovarsko-srijemske Policijske uprave ušli oko 19.30 sati, ali su izašli nakon 20-ak minuta, nakon što policija ponovno nije htjela udovoljiti njihovu zahtjevu da petoricu privedenih pusti na slobodu.

Po izlasku iz policijske zgrade, jedan od čelnika Stožera Drago Adžaga je okupljene prosvjednike izvijestio da progovori, kao i oni prije sat i pol, nisu uspjeli.

No, kazao im je da su privedenima uspjeli poslati poruku s pitanjem žele li da im Stožer pošalje odvjetnika Zvonimira Hodaka, na što su dobili potvrdan odgovor.

Adžaga je ponovno pozvao prosvjednike na dostojanstveno ponašanje, naglasivši da među prosvjednicima ima dosta mladih te da nitko ne želi da im se nešto dogodi.

Tristo prosvjednika pred zgradom policije

Vukovarsko-srijemska policija nije udovoljila zahtjevima prosvjednika da iz pritvora pusti petoricu njihovih članova koju su popodne privedeni na kriminalističko istraživanje zbog nasilnog uklanjanja ploča s dvojezičnim natpisima, a oko 300 prosvjednika nastavilo je prosvjedovati pred policijskom zgradom.

U zgradi Policijske uprave vukovarsko-srijemske predvečer su održani pregovori između policije i prosvjednika koji traže puštanje na slobodu petorice privedenih, ali su ubrzo i završeni bez uspjeha pa privedeni ostaju u policiji. Neslužbeno se doznaje da su u pritvoru zadržana tri Vukovarca i dva Vinkovčanina.

Iako je u 18 sati počeo sastanak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, stotinjak članova Stožera ubrzo je prekinulo sastanak te su krenuli prema zgradi policije.

Ispred policijske zgrade okupilo se oko 300 prosvjednika, pred koje je iza 18.30 sati izašao načelnik PU vukovarsko-srijemske Miroslav Puž te od njih zatražio da izaberu trojicu predstavnika s kojima će policija razgovarati.

Za vrijeme tih razgovora, na kojima su prosvjednici, kako se doznaje, davali jamstva da će se privedeni sutra odazvati na obavijesni razgovor, na što policija nije pristala, prosvjednici su ispred policijske zgrade pjevali domoljubne pjesme te skandirali herojskom Vukovaru. Isto su nastavili i nakon što su pregovori s policijom bezuspješno završili.

Drago Adžaga, jedan od čelnika Stožera, izjavio je da prosvjednici ostaju pred zgradom policije do daljnjega. Izvijestio je i da je na sastanku Stožera dogovoreno da će se prosvjednici sutra prijepodne okupiti na središnjem vukovarskom trgu, gdje će odlučiti o daljnjim koracima.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je hrvatsku javnost te sve branitelje i stradalničke udruge širom Hrvatske da zapale svijeće u svojim gradovima, u ulicama koje nose ime grada Vukovara.

Na vukovarskim ulicama raspoređene su jake policijske interventne snage iz Vukovara i Vinkovaca te drugih policijskih uprava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter