Stožer: Cjepivo je pouzdano

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrlo su proizvoljne, neobvezujuce i neutemeljene tvrdnje o nepouzdanosti cjepiva protiv pandemijske (svinjske) gripe, priopcio je Stožer za pracenje pandemije influence Ministarstva zdravstva.

"Cjepivo protiv influence (sezonske i pandemijske) sadrži samo dio virusne cestice, dakle rijec je o mrtvom cjepivu s istom tehnologijom proizvodnje i provjere kakvoce, neškodljivosti i ucinkovitosti svake godine. Cjepivo protiv gripe je u skupini najsigurnijih cjepiva uopce i s najmanje nuspojava", navodi se u priopcenju.

Stožer stoga poziva pripadnike rizicnih skupina da se odmah pri pojavi cjepiva u nas bez straha odazovu cijepljenju, a sve ostale gradane da se cijepe protiv pandemijske gripe kada budu dostupne dodatne kolicine cjepiva. Rizicne skupine su bolesnici s kronicnim bolestima, trudnice u drugom i trecem tromjesecju te zdravstveni radnici.

Ujedno podsjecaju da svi proizvodaci cjepiva slijede upute Svjetske zdravstvene organizacije, a proizvedena cjepiva prolaze strogo propisanu kontrolu. Cjepivo za Europu registrira Europska agencija za lijekove, a primjenu cjepiva u Hrvatskoj odobrava Agencija za lijekove.

Svakako se ocekuje da ce virus H1N1 ostati u cirkulaciji i nakon ovogodišnjeg prvog pandemijskog vala, stoga cijepljenje za vrijeme i nakon toga vala pruža zaštitu za iduce mjesece i godine, navodi se u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter