Stožer će bojkotirati službeni protokol Dana sjećanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odlučio je večeras da će bojkotirati službeni protokol obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, već će taj spomen-dan obilježiti svojim, posebnim protokolom, te neće nastaviti razgovore s Vladom i svoje će zahtjeve pokušati ostvariti "drugim putem".

Glasnogovornik Stožera Igor Gavrić je nakon sjednice potvrdio novinarima da će 18. studenoga u Vukovaru biti dvije Kolone sjećanja, te da je Stožer odlučio da će Vukovar toga dana biti "negostoljubiv za vladajuće".

"Zbog toga što Vlada nema političke volje da prestane kršiti zakon i ukloni dvojezične ploče, donesena je odluka da će grad Vukovar 18. studenoga biti negostoljubiv za vladajuće", kazao je, ne precizirajući što to, osim odvojene Kolone sjećanja, konkretno znači.

Gavrić je najavio da će Stožer pokrenuti akciju potpisivanja zahtjeva za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta. Dodao je da referendumska pitanja još nisu definirana te na njima radi pravni tim Stožera.

Iz Stožera je ranije u nekoliko navrata najavljivano kako bi referendumska pitanja trebala glasiti - podržavaju li građani inicijativu Stožera da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, te jesu li za usklađivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s europskim standardima, po kojima bi se taj zakon primjenjivao kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom području veća od 50 posto.

Najavljivano je i kako bi se u referendum "ubacilo" i pitanje koje bi se odnosilo na stav građana o tome podržavaju li da se svakome onome koji je na bilo koji način nanio štetu ugledu Republike Hrvatske zabrani rad u javnim službama i bavljenje politikom.

Gavrić je novinarima izjavio i kako Stožer više nema što pregovarati i razgovarati s Vladom, već će do ispunjenja zahtjeva za koje se zalaže, među kojima je najvažniji onaj o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, pokušati doći "drugim putem".

Vladi su nedavno predani i zahtjevi kojima se traži izvješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima Vukovara 1991. godine te podizanje optužnice protiv agresorske JNA za prekomjerno granatiranje Vukovara. Stožer traži i pokretanje postupaka radi pronalaženja nestalih osoba na širem području Vukovara, u cijeloj Hrvatskoj te u Srbiji.

Zahtijeva i hitno obustavljanje svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja i civila osumnjičenih za skidanje dvojezičnih ploča te policajaca.

U Stožeru inzistiraju i na donošenju odluke o uvođenju moratorija na primjenu Zakona o nacionalnim manjinama do provedbe sljedećeg popisa stanovništva u Vukovaru, u kojemu bi sudjelovali i članovi braniteljsko-stradalničke populacije - članovi udruga koje su sastavni dio Stožera te članovi određene komisije Europske unije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter