Stožer: Ako se ne skinu ploče, nastavljamo s borbom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi sastanak predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara održat će se sutra u Zagrebu, potvrđeno je Hini iz Vlade i Stožera.

Predstavnici Stožera sutra u podne u Banskim dvorima s premijerom će ponovno razgovarati o problematici postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, rekao je večeras Hini glasnogovornik Stožera Igor Gavrić.

- Stožer ide na razgovor s minimalnim zahtjevom, a to je da se postavljene dvojezične ploče na vukovarskim državnim institucijama skinu te se prestanu postavljati nove, istaknuo je Gavrić te ponovio stav Stožera o postavljenim pločama kao protuustavnom i protuzakonitom činu.

U ovome trenutku, prema informacijama Stožera, dvojezične ploče nalaze se na šest državnih ustanova, županijskom i općinskom sudu, Državnom odvjetništvu, HZZO-u, zgradi policijske postaje i Centra 112.

Gavrić je podsjetio na razgovor predstavnika Stožera s premijerom Milanovićem od prije deset dana u Vukovaru na kojem je premijer upoznat sa stavom Stožera da je, kako je rekao, u Vukovaru proveden "falsificirani popis stanovništva". Ponovio je stav Stožera da, kazao je, Vlada mora prestati kršiti zakon jer se postavljanje dvojezičnih ploča u Stožeru smatra kršenjem zakona.

- Ako se ne skinu postavljene ploče i ne prestanu stavljati nove, Stožer će nastaviti s borbom za svoje ciljeve, rekao je Gavrić te ponovio da u tom slučaju neće biti dobrodošlice za predstavnike Vlade na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara. Prema Gavriću, toga bi dana Stožer organizirao svoj protokol na koji bi pozvao sve domoljube.

U slučaju neispunjavanja minimalnog zahtjeva Stožera, Gavrić najavljuje i pokretanje inicijative za referendum.

Na sastanku u Vukovaru 17. listopada dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče na nekoliko državnih ustanova kao i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča te nastavak razgovora. Premijer Milanović tada je istaknuo da se zakon mora provoditi te da ploče ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svatko odnositi na vlastitu odgovornost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter