Stoto izdanje Tour de Francea završava u suton

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Najveća biciklistička utrka na svijetu Tour de France će u svom stotom izdanju završiti navečer na Champs-Elysees u Parizu 21. srpnja 2013., objavio je danas direktor utrke Christian Prudhomme.

Utrka koja će prvi put u povijesti krenuti s Korzike 29. lipnja iz Porto-Vecchia u dva će se navrata penjati na Alpe d'Huez, preko jednog od najtežih legendarnih uspona i to u istoj etapi što će biti prvi put u povijesti. Na etapi Alpe d'Huez, tradicionalnom obilježju Toura, dva je puta pobijedio Amerikanac Lance Armstrong, kojem je u ponedjeljak zbog sustavnog dopingiranja oduzeto svih sedam naslova pobjednika Toura osvojenih od 1999. do 2005.

Etape stotog izdanja utrke predstavljene su prd brojnim biciklistima među kojima su i četiri zadnja pobjednika Alberto Contador, Andy Schleck, Cadel Evans i Bradley Wiggins. Nakon prve tri etpae koje će se voziti na Korzici utrka će se preseliti na mediteransko područje (Marseille, Montpellier) prije nego ode u Albi gdje će "napasti" Pireneje - Ax-3 Domaines i Bagneres-de-Bigorre. Drugi tjedan nakon prelaska u Bretagnu utrka će se voziti više po ravnicama (Saint-Malo, Tours, Saint-Amand-Montrond, Lyon). Ali će završetak obuhvatiti Mont Ventoux s njegove južne strane, također mitski dio Toura. U trećem i zadnjem tjednu Tour će se "penjati" na Alpe i to u smjeru jug-sjever. Ukupno, biciklisti će prijeći 28 prijevoja, što je za tri više nego prošle godine.

Zbog ugleda zadnja etapa će početi u parku dvorca Versailles da bi u suton završila na Champs Elysee, najslavnijoj aveniji na svijetu. (Hina/Foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter