Stotinu novih sommeliera i barmena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih se dana održavaju ispiti za 55 sommeliera i 59 barmena s podrucja Istarske županije koji od sredine ožujka za ovo zvanje pohadaju besplatnu edukaciju u organizaciji Diopter otvorenog ucilišta iz Pule. Bit ce to prvi sommelieri i barmeni u Hrvatskoj s verificiranim uvjerenjima koji ce steci pravo upisa ovih zanimanja u radnu knjižicu.

Treba naglasiti da se radi o prvoj generaciji polaznika Dioptera koja je imala besplatnu edukaciju buduci da je ovo otvoreno ucilište uspjelo dobiti sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije. Prednost pri upisu imali su nezaposleni kojima je ovo nova šansa za pronalazak posla. Kako saznajemo, barmeni i sommelieri su deficitarna zanimanja te ce ovo strucno osposobljavanje polaznicima s uspješno završenom edukacijom donijeti gotovo siguran posao. Tijekom dvomjesecne edukacije odradeno je 120 sati teorijske i prakticne nastave.

Diopter otvoreno ucilište jedina je ustanova u Istarskoj županiji koja je kao nositelj projekta dobila sredstva IPA-e za razvoj ljudskih potencijala. Za realizaciju kvalitetno i kreativno osmišljene nastave zaslužni su suradnici Dioptera u ovom projektu - pulska služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Istarska razvojna agencija.

Projekt pod nazivom "To4To Learning Today for Working Tomorrow" (Uciti danas - raditi sutra) odobren je za financiranje bespovratnim sredstvima Europske unije u sklopu natjecaja Regionalne mreže lokalnih obrazovnih ustanova.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 295 tisuca kuna, od cega EU kroz program IPA sufinancira 85 posto. Aktivnosti projekta usmjerene su na kreiranje dugorocnih postavki za podizanje kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu kroz razvoj i strucno usavršavanje ljudskih potencijala u navedenom sektoru te promicanje cjeloživotnog ucenja. Zajedno s Istarskom županijom, ciljnu skupinu projekta cini 350 osoba sa završenom srednjom školom ugostiteljsko-turistickog smjera u Brodsko-posavskoj, Osjecko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.


Podijeli: Facebook Twiter