Stotinu izlagača iz šest zemalja i 200 uzoraka ulja

Manifestaciju su najavili predstavnici organizatora (M. MIJOŠEK)
Manifestaciju su najavili predstavnici organizatora (M. MIJOŠEK)

Jubilarni, deseti Dani mladog maslinovog ulja otvaraju se u Vodnjanu u petak, 14. studenoga, najavili su na konferenciji za novinare vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović, direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić, predsjednica udruge Agroturist Bernardina Hlevnjak-Pastrovicchio te voditelj stručne službe Agroturista Franko Raguž.

- Ova manifestacija jedna je od ljepših u Vodnjanu i Istarskoj županiji. Tijekom tri dana okuplja ljubitelje maslinovih ulja, dobre hrane i autohtonih proizvoda, rekao je Vitasović. Ovogodišnje izdanje održat će se na parkiralištu pored Doma mladih, u šatoru koji će ove godine zauzimati površinu od 1.600 četvornih metara.

Međunarodni karakter

Više nego ikad, manifestacija će imati međunarodni karakter, pa dolaze gosti iz Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Srbije. Bitan je edukativni segment manifestacije, a stručna predavanja koja će biti organizirana mogu svi poslušati. Upravo je edukacija doprinijela da vodnjanski maslinari imaju vrhunske proizvode i da maslinovo ulje Vodnjanštine bude jedno od najboljih na svijetu, zaključio je Vitasović. 

Svečano otvorenje je u petak, 14. u podne u šatoru, a odmah zatim započinje bogati program, najavila je Smoljan Makragić. Predstavit će se oko sto izlagača s više od 200 uzoraka ulja. Ulaz na manifestaciju je besplatan, a očekuje se ukupno oko 20 tisuća posjetitelja. Tijekom sva tri dana na rasporedu je Mala gourmet akademija s chefom Robertom Perićem pod nazivom "Maslinovo ulje i to je to…", a informacije o radionici i prijave moguće su na web stranici www.dmmu.info. 

Edukacije u dva dijela

Hlevnjak-Pastrovicchio rekla je da su teme predavanja vrlo aktualne, poput poticaja za poljoprivrednike, uporabe pesticida, ili pak aktualnosti o EU fondovima, a Raguž je dodao da je Agroturist i osnovan s namjerom edukacije maslinara i potrošača maslinovih ulja. Edukacija na manifestaciji organizirat će se u dva dijela, a uz predavanja tu je i Oil bar, u kojem će potrošače i maslinare educirati sedam ekspertnih kušača, uz senzorsku analizu maslinovih ulja. Procjenjivanje kvalitete ulja je neformalno, jer manifestacija nema natjecateljski nego prodajno-marketinški karakter, rekao je Raguž.

Svaki dan na rasporedu je gastro cooking show gdje će se izmjenjivati renomirani restorani, kuhari i chefovi koji će pripremati vrhunske gastronomske delicije s maslinovim uljima. Jela će se prodavati po popularnim cijenama od 30 kuna, a čaša vina za sedam kuna. Zabavni program odvijat će se u Domu mladih. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter