Stotinjak pulskih kućanstava ostaje bez grijanja

Toplana će se zatvoriti odlukom stanara (arhiva/S. MILJEVIĆ)
Toplana će se zatvoriti odlukom stanara (arhiva/S. MILJEVIĆ)

Vrlo je vjerojatno da će od ponedjeljka 400 osoba u stotinjak stanova u Puli, u Splitskoj i Ulici starih statuta, ostati bez tople vode, a od 1. studenog i bez grijanja. Ove crne prognoze rezultat su odluke o zatvaranju zajedničke toplane zbog nemogućnosti nabave sirovine (nafte), podmirenja troškova, kao i naplate svih neplaćenih računa, koji su dosad dosegli gotovo 400 tisuća kuna.

- U ukupno osam ulaza, a riječ je o Splitskoj 2, 4, 6, 8, 10 i 12 te Starih statuta 3 i 5, bez tople vode i grijanja ostat će 111 stanova i četiri poslovna prostora, odnosno gotovo 400 ljudi, rekao nam je jedan od stanara Mladen Rubelj, koji je sve do svibnja ove godine bio i predstavnik stanara Splitske 10 u dvogodišnjem mandatu.

Toplana je izgrađena u sklopu zgrade u Ulici starih statuta i bila je namijenjena stambenim objektima u kojima su živjeli djelatnici tadašnje JNA. Upravo je JNA bila i zadužena za održavanje toplane, dok su stanari plaćali samo trošak za energiju. Početkom 90-ih toplanu je preuzeo MORH, a upravitelj je bio Castrum.

- Tada su stanari počeli plaćati i takozvani hladni pogon - tekuće i investicijsko održavanje, troškove osiguranja, zaposlenih kotlovničara i naknadu upravitelju. Tada je poskupjelo i gorivo, kaže nam Rubelj.

Ovih je dana među stanarima provedena svojevrsna anketa s tri pitanja: jeste li za zatvaranje toplane, jeste li za poskupljenje energenta od 38 posto i jeste li samo za to da plaćate toplu vodu.

- Više od polovice anketiranih izjasnilo se za zatvaranje toplane. Moram pritom reći da bismo, po mojoj računici, samo za toplu vodu supruga i ja plaćali mjesečno nešto manje od 500 kuna. To ne potrošimo u godinu dana, a kamoli u jedan mjesec. S grijanjem smo mjesečno plaćali 710 kuna. Prijedlog je bio da se cijena poveća na 5,02 kune pa bismo grijanje i toplu vodu mjesečno plaćali 951 kunu, odnosno godišnje oko 11,5 tisuća kuna, ističe Rubelj.

Mjesečni iznos je isti cijele godine iako im je sezona grijanja od 1. studenog do 15. travnja.

S poskupljenjem energenta takav način grijanja većini stanara više ne bi bio isplativ. Zato su oni, smatra Rubelj, i odgovorili na anketu na takav način, iako ih se prije godinu dana 67 posto izjasnilo da toplana nastavi s radom, uz napomenu da Castrum naplati dugovanja od neplatiša.

- Tu dolazimo do suštine problema. Trenutni je dug 377 tisuća kuna, i to samo glavnice bez kamata. Taj se dug konstantno povećava, što znači da se ne naplaćuju dugovanja, a niti ti stanari plaćaju nove račune.

Dogodilo se i to da su sada, nakon ankete, svi redom prestali plaćati jer ne žele plaćati za druge. Iako je Savjet toplane zadužen za njeno vođenje, a u njemu sjedi po jedan predstavnik svakog od osam ulaza, financijski dio priče vodi Castrum i oni su bili zaduženi za provođenje postupaka prisilne naplate. No, samo su plaćali javne bilježnike, odvjetnike, tako da je danas i taj dug već sto tisuća kuna. Kada pribrojimo i zatezne kamate, mi smo, dakle, na računu već mogli imati gotovo milijun kuna.

Umjesto toga, bojim se da će isključivanje toplane dovesti do toga da će Hitna pomoć ove zime dolaziti po smrznute starce u ovim zgradama, ističe Rubelj. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter