Stotinjak osoba uhićeno na proturomskom okupljanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blizu sto desničarskih ekstremista uhićeno je u subotu navečer tijekom antiromskih manifestacija organiziranih u osam gradova Češke, na kojima se okupilo oko 1.500 ljudi, objavile su češke vlasti.

U Ostavi na sjeveroistoku zemlje između 600 i 800 ekstremista, prema podacima policije, pokušalo je ući u četvrt pretežito naseljenu Romima, izazvavši nasilne sukobe sa snagama reda.

"Policija je do sada privela šezdesetak osoba u Ostavi koji su podvrgnuti ispitivanju", navela je glasnogovornica lokalne policije Gabriela Holcakova.

Oko 300 policajaca mobilizirano je u tome gradu. U sukobu s prosvjednicima policajci su upotrijebili suzavac u nastojanju da ih rastjera, dok su oni pripadnike policije gađali kamenjem i bocama skandirajući "Češka Česima" i "Ništa do nacije".

Dvadeset osoba privedeno je u Pilsenu na zapadu zemlje, dok su se mimohodi u Ceskim Budejovicama, Decinu, Duchcovu, Varnsdorfu, Jicinu i Brnu odvijali bez incidenata.

Istovremeno su aktivisti za ljudska prava organizirali u Pragu i u više drugih gradova protuokupljanja i hapeninge.

Amnesty International izrazio je početkom mjeseca zabrinutost najavljenim manifestacijama protiv Roma u Češkoj upozorivši vlasti da paze da se te manifestacije ne pretvore u nasilje te da oni koje bi trebalo braniti moraju dobiti zaštitu.

Izvršni direktor organizacije za ljudska prava i Europskog centra za prava Roma Dezideriu Gergely ocijenio je sa svoje strane da je situacija u Češkoj vrlo napeta te da su u njoj skupine ekstremne desnice brzo dobile na utjecaju.

Romska zajednica u Češkoj, u kojoj živi 250.000 do 300.000 ljudi, žali se na diskriminaciju - čak 83 posto Roma žali se da trpi nepravdu, pokazalo je ispitivanje Europske agencije za temeljna prava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter