Stotinjak izlagača predstavit će domaće proizvode

Sanja Bubonić, Jasna Jaklin Majetić i Gordana Klančić Sorić (D. MEMEDOVIĆ)
Sanja Bubonić, Jasna Jaklin Majetić i Gordana Klančić Sorić (D. MEMEDOVIĆ)

U Domu Hrvatskih branitelja od sutra, pa sve do nedjelje održava se već tradicionalna, 23. po redu, Izložba hrane i pića "Histria" koja će ove godine okupiti 114 izlagača iz čitave Hrvatske, ali i predstavnike proizvođača iz Slovenije i Makedonije. Sajam organizira Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Pula, čija je predsjednica Jasna Jaklin Majetić na jučerašnjoj konferenciji za novinare naglasila kako je Histria tijekom godina prerasla u prodajnu izložbu prehrambenih proizvoda prepoznatljive kvalitete te je postala mjesto okupljanja proizvođača iz cijele Hrvatske.

Priznanja novim proizvodima

Istaknula je kako ova izložba hrane i pića ima veliki potencijal da postane regionalni sajam koji bi se održavao u nekom adekvatnom sajamskom prostoru, dodajući da je ovo jedini sajam na kojem se dodjeljuju priznanja za nove proizvode.

- Ovaj projekt ispunjava sve uvjete koje trebaju imati europski projekti budući da pruža potporu proizvođačima u kreiranju njihovih proizvoda, a uz to, svi koji sudjeluju, mogu se dodatno educirati te učiti kako postići konkurentnost i postati što prepoznatljiviji na tržištu, kazala je Jaklin Majetić.

Naglasila je da su na izložbi posebno zastupljeni novi proizvodi, odnosno oni koji nisu na tržištu dulje od godinu dana. Po njenim riječima, na izložbi se predstavljaju i proizvodi nositelji znakova kvalitete - Eko proizvodi koji su posebno označeni te je stoga Histria prilika za kušanje i kupnju novih proizvoda na tržištu i proizvoda označenim znakovima kvalitete.

Marmelada od maslina

Gordana Klančić Sorić je navela da ove godine nastupa 114 izlagača, među kojima su 22 proizvođača, dodajući da će na sajmu nastupiti 35 posto izlagača iz Istre. Kako je navela, predstavit će se proizvođači koji nude razne ekološke proizvode, bezglutensku i sirovu hranu, a posjetitelji će moći kušati kvalitetna maslinova i bučina ulja, razne suhomesnate proizvode, sireve, čajeve te niz drugih delicija nastalih u malim obiteljskim gospodarstvima.

Neki od novih proizvoda koji će se predstaviti su primjerice, marmelada od maslina, čokoladni tartufi s uljem i proteinom konoplje, keksi od aronije, praline s maslačkom, namaz od kestena, te niz drugih prirodnih kozmetičkih proizvoda. 

Sanja Bubonić je najavila da će se u sklopu sajma sutra s početkom u 14 sati održati i 2. Forum obiteljskog smještaja Istarske županije na kojem će uz prisustvo raznih predstavnika institucija  govoriti o svim novinama vezanim uz pružanje usluga smještaja te općenito problematici s kojom se susreću iznajmljivači.

Niz predavanja i radionica

U sklopu trodnevnog sajma, održat će se i niz stručnih predavanja i radionica za djecu, ali i izlagače. Primjerice, govorit će se je li sudjelovanje na sajmovima bitno za povećanje prodaje, kako komunicirati s kupcima te kako se prezentirati na tržištu, ali i fondovima Europske unije kao izvorima financiranja u poljoprivredi, ribarstvu, turizmu i proizvodnji. Najavljena je i "čokoladna radionica" za djecu koju će održati Vili Radonić, a zadnjeg dana sajma u nedjelju, posjetitelji će moći sudjelovati na prezentaciji izrade domaćih štruklji. Sajam je u petak otvoren od 11 do 19 sati, u subotu od 10 do 19 sati, a zadnji dan u nedjelju, od 10 do 17 sati. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter