Stotine žena šefovi spolno zlostavljali na poslu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zorno je ukazala na problem uznemiravanja i spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Većina pojedinačnih pritužbi, a ukupno ih je lani obrađivano 420, odnosila se na područje rada i zapošljavanja. Pritom se 42,5 posto pritužbi odnosilo na spolno uznemiravanje u području zapošljavanja i radnih odnosa. Sve te pritužbe podnijele su isključivo žene, a u većem broju slučajeva radilo se o spolnom uznemiravanju od strane njima nadređenih osoba.

- Praksa ide dalje od verbalnog uznemiravanja. Žrtve bivaju zlostavljane na najrazličitije načine, pa tako i brojnim SMS-ovima tijekom i izvan radnog vremena, a poruke su, kako se navodi u izvješću, kombinacija molbi i prijetnji nekim zlom.

Među oblicima uznemiravanja i spolnog uznemiravanja je i internetsko objavljivanje vulgarnosti o žrtvi, dodirivanje intimnih dijelova tijela čak i na javnom mjestu, često pred svjedocima, fizički nasrtaji koji graniče s pokušajima silovanja, fizički napadi i udarci raznim predmetima.

U određenom broju slučajeva radilo se o uznemiravanju žena temeljem spola na njihovom radnom mjestu kroz različite oblike pritiska, primjerice, ponižavajućim i omalovažavajućim izjavama o poznavanju osnova posla kojim se bavi ili različitim radnjama i zabranama koje vrijede samo za žrtvu uznemiravanja, pa čak i fizičkim napadima.

Također, uočen je nepovoljan odnos okoline prema žrtvama spolnog uznemiravanja, navodi pravobraniteljica objašnjavajući kako se za žrtve vrlo često navodi da se, primjerice, neprimjereno ponašaju, izazovno oblače ili ih se ocjenjuje riječima "mala je zgodna". Zlostavljač je, pak, u očima okoline u boljoj poziciji pa se za njega navodi kako je pogriješio jer se zaljubio, da je "zgođušan", žrtva ga je iskoristila radi određene koristi – boljeg radnog mjesta, mobitela, da bi od njega dobila novce... Sami zlostavljači u sudskim postupcima pokrenutima radi bludnih radnji nad žrtvom brane se navodeći kako su sa žrtvom bili u seksualnoj vezi, da joj nije smetalo kad bi joj nosili cvijeće i "masirali leđa", da se sama pristala voziti s njim u automobilu... (G. GALIĆ/NL)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter