Stotine pacijenata uskoro pod novim krovom

Od sredine rujna obnavlja se krov na zgradi psihijatriji
Od sredine rujna obnavlja se krov na zgradi psihijatriji

Ruinirana zgrada psihijatrije u krugu pulske Opće bolnice u Zagrebačkoj ulici konačno je dočekala djelomičnu obnovu. Od sredine rujna obnavlja se krov, radi se užurbano, da se nakon kišnog perioda iskoriste ovi lijepi dani.

Za zgradu na tri etaže naručeno je i novo dizalo, jer staro ne radi već godinama. Čeka se da isporučitelj dostavi projekt i troškovnik izvedbe pripremnih radova za ugradnju lifta, a u izradi je i troškovnik unutrašnjeg uređenja zgrade, prvenstveno prostorija koje su zadnjih godina izvan uporabe upravo zbog prokislog krovišta.

Na stogodišnjoj zgradi iz austrougarskog doba, koja je vjerojatno u najgorem stanju u krugu stare bolnice, krov je nad zapadnim krilom zgrade, ispod muškog odjela i nekadašnje jedinice za detoksikaciju obnovljen prije 15-ak godina. Prije sedam godina je obnovljen dio ženskog odjela, ali je u međuvremenu velik dio toga uništila voda koja se slijevala s propalog krova.

- Nama je bitno da nam ne prokišnjava istočno krilo gdje su dnevna bolnica i ženski stacionarni odjel. Na taj će se način zgrada sačuvati, tko god bio njezin budući korisnik nakon što psihijatrija preseli u novi bolnički kompleks. Sada je puno prostora u tom krilu prazno, bivša dvorana za radnu terapiju, svlačionice, četiri liječničke sobe su preseljene, zatvoren je dnevni boravak na ženskom odjelu gdje je prokišnjavalo. Lift već dugo nije za uporabu. Jedno vrijeme je korišten samo za transport robe, bez ljudi, a potom ni za to. Sve smo morali prenositi na rukama, bolesnike, posebno invalide, hranu, svu opremu, kazuje Ivica Šain, voditelj Odjela za psihijatriju.

U sklopu unutrašnjeg uređenja planiraju urediti sanitarne čvorove, prvenstveno za pacijente, a sve ostalo ovisi o novcu, koliko će preostati. Treba obnoviti i hodnik, dnevnu bolnicu s čijih se zidova slijevalo za svake veće kiše, ženski odjel… Velika je to i stara zgrada, ali se više nije moglo čekati da se dovrši izgradnja nove bolnice. Broj kreveta na pulskoj psihijatriji, prema Master planu bolnica, pao je s 35 na 28, a do kraja sljedeće godine trebaju imati samo 20 tzv. akutnih kreveta plus tri za produženo liječenje.

Povećava se, međutim, broj stolaca u dnevnoj bolnici, s 26 na 30. Riječ je, dakle, o zgradi u kojoj se liječi 60-ak pacijenata na odjelima i u dnevnoj bolnici, 80-ak ih svakodnevno prođe kroz četiri ambulante, a 50-ak ih je na psihoterapijama. Zaposlenika je više od 40, među kojima je desetak liječnika uz specijalizante, zatim medicinske sestre i tehničari, terapeuti i socijalni radnici, pomoćno osoblje. (D. PALIBRK; Snimio N. LAZAREVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter